ABD'de başlayan mortgage krizinin Avrupa ülkelerine sıçraması, başta Yunanistan olmak üzere Portekiz, İspanya ve İrlanda gibi ülkelerin içine düştüğü borç sarmalı yeni bir tartışmayı daha gündeme taşıdı. Türkiye dış finansmana ihtiyaç duyduğunda hemen IMF anlaşması telkininde bulunan Avrupa'nın en büyük ekonomileri, borçluluk seviyesi ile Türkiye'den çok daha kötü durumda olan Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İspanya gibi sorunlu ekonomileri olan AB ülkelerine IMF müdahalesine kesin bir dille karşı çıkıyor. Bu karşı duruşun temelinde ise bu ülkelerin IMF ile temasa geçmesi durumunda AB'nin itibarının zedeleneceği ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) içişlerine karışılacağı endişesi bulunuyor.
AB YASASI İHLAL EDİLİR
Avrupa Birliği olarak IMF'ye ihtiyaçları olmadığını dile getiren Almanya Merkez Bankası Başkanı Axel Weber, sorunu kendi içlerinde çözebileceklerini söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, daha önce yaptığı açıklamada, IMF müdahalesinin politik açıdan yanlış bir sinyal vereceğine dikkat çekerek, AB dışındaki desteklere sıcak bakmadıklarına işaret etmişti. Yunanistan'ın IMF'den yardım alamayacağını savunanların en büyük gerekçesi itibar korkusu. IMF'nin Yunanistan'a yardım etmesinin AB yasalarının ihlali anlamına geleceğini belirten AB yetkilileri, IMF müdahalesinin birliğin siyasi itibarını da zedeleyeceğini düşünüyor. Yunanistan Maliye Bakanı George Papaconstantinou, hükümeti Avrupa Birliği'nin en büyük bütçe açığını azaltmaya çalışırken IMF'den yardım isteyemeyeceğini açıkladı.
BEDEL ÖDEMEK ZORUNDA KALABİLİR
Papaconstantinou, 'Gönderebileceğimiz en kötü sinyal dışarıdan yardım istemek' dedi ve ocakta vergi gelirlerinin beklentileri aştığını ekledi. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble hafta sonu Kanada'da yapılan G-7 maliye bakanları toplantısında, 'Yunanistan'ın, kuralları uzun süre ihlal ederseniz, yüksek bir bedel ödemek zorunda olduğunu anlaması gerek' dedi.
IMF'YE UYARI: KARIŞMA!
Euro Bölgesi maliye bakanları dönem başkanı Lüksemburg Maliye Bakanı Jean-Claude Juncker de IMF'yi Yunanistan'a karışmaması için uyardı. Ekonomistler, Avrupa liderlerinin kurtarma konusunda isteksiz olmalarının temelinde, böyle bir kurtarma sözü vermelerinin, kurtarılacak ülkeleri rahatlarak almaları gereken önlemleri geciktirmelerinin önüne geçmek ve piyasa kurallarının bu ülkeleri bütçelerini yoluna koymak için zorlamasını sağlamak olduğunu düşünüyorlar...
AB'den atılma riski var mı?
AVRUPA Birliği bir yandan IMF'yi tartışırken, bir yandan da Yunanistan'ın iflas etme olasığını değerlendiriyor.Almanya Parlamentosu'nun Araştırma Servisi Bundestag, Yunanistan'ın iflas etmesi halinde, Avrupa Birliği'nden atılamayacağını söyledi. Ancak Bundestag, Yunanistan'ın Avrupa Birliği yasalarını ihlal etmiş sayılacağını, bu yüzden AB haklarının askıya alınacağını aktardı. Bundestag, bu çerçevede Yunanistan'ın Avrupa Konseyi'ndeki oy hakkının elinden alınabileceğini söyledi.
Yunanistan bize örnek olmalı
l Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi: Türkiye krizden yüzünün akıyla çıkıyor, finansal sistem sağlam, göstergelerde iyileşmeler var. Dolayısıyla bizden çok daha kötü durumda olan Yunanistan ve İspanya gibi AB ülkeleri bile IMF'yle anlaşma yapmaya yanaşmıyorsa, Avrupalı liderler anlaşmaya karşı çıkıyorsa bu bizim görüşlerimizin ne kadar doğru olduğunu gösterir.
Türkiye için de prestij kaybı olur
ÖMER Cihad Vardan-MÜSİAD Başkanı: 'G-20 ülkeleri içinde IMF tartışan tek ülke biziz, bu ülkemize büyük prestij kaybettiriyor. İngiltere, İspanya ve Yunanistan'ın durumu bizden çok daha vahimken, hatta bizimle kıyaslanmayacak durumdayken bile onlar kuyruğu dik tutuyorlar, IMF'yi bile ağızlarına almıyorlar. Bizim de öyle yapmamız gerekirdi. IMF ile bir anlaşma yapmayı gerektirecek koşullar kalmadı.'
Türkiye'nin şu anda ihtiyacı yok
l Fortis Baş Ekonomisti Haluk Bürümcekçi: 'Yunanistan, İrlanda, İspanya gibi ülkelerin Euro bölgesinde olmasını avantajları var. Her şeye rağmen borçlanmalarını devam ettirebiliyorlar. Önceden kredi bulma sıkıntısı yaşanıyordu. Şimdi ise bankalar borçlanabilmeye başladı. Şu anda Türkiye'de anlaşmaya ihtiyaç var denemez. Ancak bu Avrupa ülkeleriyle ilgili endişeler yeni bir ödemeler dengesi problemi yaratır hale gelirse, tekrar böyle endişeler gündeme gelebilir. Şu anda bu ortam var demek için erken.(akşam)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...