Avrupa Birliği, İsrail'le yapılacak anlaşmalarda ve verilecek fonlarda 1967 öncesi sınırların dışına çıkılmasını yasakladı.
AB resmi gazetesinde Cuma günü yayımlanması beklenen bir yönetmelikle 2014 yılından itibaren Filistin toprakları Batı Şeria ve Doğu Kudüs ile Suriye toprağı Golan Tepeleri'ndeki gayrımeşru İsrail yerleşimleri AB yardımları, fonları ve burslarından faydalanamayacak.
1967 sınırları dışında bulunan İsrail kurumları ile AB üyesi ülkeler anlaşma yapamayacak ve fon sağlayamayacak. Sadece 1967 sınırları dışında yer alan İsrail Adalet Bakanlığı ve Hebrew Üniversitesi bu durumdan muaf tutulacak.
2014'te yürürlüğe girecek yönetmelik, ekonomik, bilimsel, kültürel, sportif ve akademik işbirliği dahil AB ve İsrail arasındaki bütün ortak çalışmaları kapsayacak.
AB yönetmeliğine göre İsrail, AB'nin 2014-2020 dönemini kapsayan yeni bütçesinden hibeler ve ortak projeler çerçevesinde faydalanabilmek için Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri'nin İsrail toprağı olmadığını kabullenmek zorunda kalacak.
NETANYAHU'DAN DEPREM BENZETMESİ
AB'nin İsrail yönetmeliğine sert tepki gösteren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kabinesinin önde gelen üyeleriyle yaptığı olağanüstü toplantıda, bu kararı "deprem" sözcüğüyle nitelendirdi.
Netanyahu, "AB'nin Suriye’deki iç savaş, İran’ın nükleer silaha ulaşma çabası gibi bölgesel açıdan istikrarı tehdit eden konulara odaklanmasını beklerdim" dedi.
"Sınırlarımıza dışarıdan yapılacak bir dayatmayı kabul etmeyeceğiz" diyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İsrail başbakanı olarak Judea, Samaria'da (Batı Şeria), Golan tepelerinde ve birleşik başkentimiz Kudüs'te yaşayan yüz binlerce İsraillinin zarar görmesine izin vermeyeceğim" şeklinde konuştu.
'ZAMAN GEÇİRMEDEN BARIŞ MASASINA OTUR'
Konuyla ilgili bir açıklamada muhalefetteki İşçi Partisi lideri Shelly Yacimovich'den geldi. Yacimovich, "Diplomatik izolasyon ülkeye zarar vermekte, pazar ve stratejik tehditler üzerimize çevrilmiş silahlardan daha az tehlikeli değil" dedi. Yacimovich ayrıca, Netanyahu’ya zaman kaybetmeden Filistinlilerle nihai anlaşma için müzakere masasına oturmasını tavsiye etti.
750 MİLYON EURO HİBE
AB bugüne kadar İsrail üniversitelerinde endüstri ve hastaneler üzerine sürdürülen 70 başlık altındaki bin 900 araştırma projesine toplam 750 milyon Euro hibe sağladı. Yapılan yardımlar İsrail’in genel bütçeden araştırma programları için ayırdığı miktarın yüzde 40’ına karşılık geliyor.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton geçtiğimiz hafta İsrail'de Netanyahu ile görüşmüştü.
AB'Yİ KERRY'NİN ÇABASI FRENLEMİŞTİ
AB daha önce de Batı Şeria'da üretilen ve AB'ye ihraç edilen malların ithalatının durdurulması yönünde bir karar almak için girişimde bulunmuş ancak ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin başlatmaya çalıştığı barış görüşmelerinin sonuçlanmasını bekleme kararı almıştı.
İsrail'i geçtiğimiz hafta ziyaret eden AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinde, Filistinlilerle bir an önce barış görüşmelerine başlamasını tavsiye etmişti.
ntvmsnbc
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...