Türkiye'nin AB üyeliğini savunmak için Avrupa'nın önde gelen siyasetçilerinden oluşturulan "Akil Adamlar Komisyonu" üyeleri, Fransız siyasetçilere, AB'nin itibarının zedelenmemesi için Türkiye yönelik taahhütlerin yerine getirilmesi çağrısı yaptı.
Komisyon üyeleri, önceki gün Brüksel'de açıkladıkları raporun tanıtımı için Avrupa başkentlerine yaptıkları ziyaret kapsamında,Fransız Dış Politika Enstitüsünde (IFRI) basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısını Fransa'nın önde gelen düşünce kuruluşlarının temsilcileri, diplomatlar ve çok sayıda gazeteci izledi.
Avrupalı eski cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, milletvekilleri ve üst düzey diplomatlardan oluşan akil adamlar komisyonu üyeleri, basın toplantısında yaptıkları açıklamalarda, "Avrupalı siyasetçilerden gelen olumsuz açıklamaların ve Avrupa kamuoyunda genişleme konusunda artan tereddüdün Türkiye'de seçmenlerin ve siyasetçilerin AB hedefi yolundaki cesaretini kırdığı" uyarısında bulundu.
Komisyon üyeleri, Türk hükümetine yaptığı çağrıda da ise reformların hızlandırılmasını tavsiye etti.
"Avrupa'da Türkiye: Kısır Döngüyü Kırmak" başlıklı raporu kaleme alan komisyon üyesi eski Avusturya Dışişleri Müsteşarı Albert Rohan, "AB'li bazı siyasetçilerin ve kamuoyunun çekinceleri, Türkiye'de halkı, 'Bütün kriterleri yerine getirsek bile hiçbir zaman üye olamayacağız' şeklinde bir düşünceye itti. Bu da hükümetin reformlar konusundaki kararlılığında olumsuz etki yarattı" dedi.
Rohan, "Türkiye'deki iç dengelerin de hükümetin reformları yavaşlatmasında etkili olduğu" yorumunu yaptı.
Eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, komisyonun amacının, Türkiye'nin ne zaman AB'ye üye olacağını sorgulamak olmadığını belirterek, "Biz, Türkiye'nin ne zaman üye olacağı sorusunu gündeme getirmedik. Türkiye ne zaman hazır olursa o zaman üye olmalı. Bizim istediğimiz, Türkiye'ye de diğer aday ülkeler gibi tutum sergilenmesi, ayrımcılık yapılması değil" diye konuştu.
Eski İspanya Dışişleri Bakanı Marcelino Oreja Aguirre de, AB'nin Türkiye'ye taahhütlerine sadık kalması gerektiğini ifade ederek, "Bazı liderler kuralları değiştirmeye çalışıyor, imtiyazlı ortaklık öneriyor ve bunun ne olduğun kendileri de bilmiyor" dedi.
İspanyol devlet adamı, "Türkiye ve AB arasındaki kısır döngünün kırılması için reformların hızlandırılması konusunda Türk hükümetinin desteklenmesini istedi.
Eski Fransa Başbakanı Michel Rocard da, AB'nin daha önce kavgalı olan kendi üyelerini barışmaya ve uzlaşmaya zorladığını hatırlatarak, "Federal Avrupa fikri artık öldü, önemli olan Avrupa'nın ve komşularının barışı ve istikrarı, komşularıyla iyi dostluk ilişkileri geliştiren Türkiye desteklenmeli, bu hem Avrupa, hem de bölge barışı için çok önemli" ifadesini kullandı.
İtalya Senatosu Başkan Yardımcısı Emma Bonino da, "AB'nin gelecek 15 yıl içinde nasıl bir yapıya dönüşeceğini şimdiden kestirmenin çok zor olduğunu" belirterek, AB'nin, Türkiye'ye kapıyı kapalı değil, açık bırakması gerektiğini söyledi.
Komisyon üyeleri, Avrupa başkentlerine yaptıkları ziyaret çerçevesinde bu akşam Viyana'ya geçecek.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...