Yaza ince ve fit bir vücutla girme arzusu çeşit çeşit diyet programlarını yeniden su yüzüne çıkardı. Onlardan biri de alkali diyet. Dyt. Melis Torluoğlu alkali diyetiyle sağlıklı ve kolay kilo vermenin yollarını anlattı.
Alkali diyet, yaz öncesi pek çok kişinin gündeminde. Bu diyetin ana mantığı insan vücudunda yer alan PH değerinin asit yönünü alkali yönüne çevirmek...
HIZLI KİLO VERMEK SAĞLIKSIZ
Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu “Vücut uzun süreli bir besin kısıtlamasına maruz bırakılmadığı, asit ve alkali besin dengesi sağlandığı sürece herhangi bir zararı yoktur. Hiçbir sağlıklı beslenme tarzında önerilmediği gibi bu beslenme tarzında da hızlı kilo kaybı önerilmemektedir. Ayda 2-5 kg kaybı sağlıklı olanıdır” diyor.
Çocuklar, ergenler, hamileler dikkat!
Alkali diyetin yetişkin kişilerce uygulanabileceğini belirten Dyt.Torluoğlu, büyüme gelişme döneminde olan çocuklarda, ergenlik ve gebelik dönemindeki kişilerde bu diyetin yapılmaması gerektiğini söylüyor.
Alkali diyetin yetişkin kişilerce uygulanabileceğini belirten Diyetisyen Torluoğlu, “Ancak büyüme gelişme döneminde olan çocuklar, ergenlik ve gebelik dönemindeki bireyler hiçbir şekilde bir uzman işbirliği olmadan diyet yapmamalıdır!” diyor. Alkali diyette asidik besinlerin hiçbir şekilde alkali besinlerin dörtte birini aşmaması gerektiğini belirten Diyetisyen Torluoğlu, “Şeker hastalığı, yoğun stres, damar sertliği gibi durumlar varsa vücutta asitlenme yüksektir ve alınan asidik besinlerin miktarına ayrıca dikkat edilmelidir” önerisinde bulunuyor. Kullanılan yağ çeşidi de önemli. Zeytinyağı, balık yağı, hindistan cevizi yağı, susam yağı ve tohum yağları tüketiliyor.
İşte diyet listesinin temel tablosu
- Çok alkali besinler: Limon, greyfurt, avokado, hindistan cevizi, hindistan cevizi sütü, badem sütü.
- Orta alkali besinler: Yumurta, somon, lor peyniri, kefir, keçi ve koyun sütü ile bu sütlerden yapılmış yoğurt ve peynir, tofu, kavun, incir, olmamış yeşil muz, siyah erik ve üzüm pekmezi.
- Az alkali besinler: Soya sütü, pirinç sütü, manda sütü ve yoğurdu, çiftlik somonu, ton balığı, hamsi, sardalya, uskumru, karpuz, kayısı, çilek.
Özel suyunuzu evde hazırlayın
Suyun pH değeri 0-14 arasında değerlendiriliyor 7 ‘nötr’ kabul ediliyor. 7’den büyük değerler sıvının alkali olduğunu gösteriyor. Vücudumuzun pH değerinin 7.4 olduğunu, bu nedenle alkali sıvı tercihi yapılmasının tavsiye edildiğini belirten Diyetisyen Torluoğlu “Evde alkali su hazırlayabilmek için cam bir şişe içerisinde 2 litre suya 1 yemek kaşığı kadar karbonat ilave edilebilir veya eczanelerden alkali pH damlaları satın alınarak su alkali hale çevrilebilir. En pratik yöntemlerden biri de, cam bir sürahi içerisinde muhafaza edilen suya limon ilavesidir” diyor.
Asitli gıdalar
- Az asitli GIDALAR: İnek sütü yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday rüşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane.
- Orta Asitli GIDALAR: Hazır yoğurt, dana eti, organ etleri, deniz ürünleri, kuru meyveler, siyah çay, Türk kahvesi, ketçap, mayonez, hardal, ayçiçek yağı, mısır, pamuk yağı, mısır unu, arpa, yulaf, çavdar, fıstık.
- Çok asitli gıdalar: Dondurma, pastörize inek sütü, inek peyniri, sığır eti, reçel, meyveli şekerlemeler, soya sosu, margarin, yanmış kızarmış yağlar, kahve, alkol, enerji içecekleri.
Dondurmadan ete, kızartmadan alkole kısıtlama
Alkali diyet, vücuda zararlı asitli yiyecekleri azaltmaya dayanıyor. Her besinin kendine ait bir pH değeri olduğunu, bu değerin besinlerin asidik ya da alkali olduğuna işaret ettiğini belirten Diyetisyen Torluoğlu “Her besin vücutta sindirime uğradıktan sonra hücrenin kimyasını asit ya da alkali değere çevirir. Sindirildikten sonra hücreleri alkaliye doğru yönlendirecek bir beslenme tarzının benimsenmesine alkali beslenme ya da alkali diyet deniyor” diyor. Bu yaklaşımı savunanlar asitli yiyecekleri azaltıp alkali besinleri artırarak vücudun pH seviyesini dengede tutmayı amaçlıyor.
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...