Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) 3. İlaç Tasarım Kongresi İstanbul’da başladı.
İlaç geliştirme çalışmalarının geldiği noktanın ve özgün ilaç tasarımlarının ele alındığı kongrede; Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Durdağı, ABD’de kanser üzerine araştırmalarını sürdüren Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Departmanı’ndan Prof. Dr. Aykut Üren ve birçok kanser ilacının patentine imza atmış olan Medipol Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güzel önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Aykut Üren, Doç. Dr. Serdar Durdağı ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güzel (soldan sağa)
Kongre Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Durdağı, “Milyonlarca molekülün test edilebilmesi için bir insan ömrü yetmezken artık bir haftada 7 milyon molekül taranabiliyor” dedi.
KISA SÜREDE DAHA FAZLA İLAÇ
Yeni bir ilacın keşfi için 5-10 bin molekülün incelenmesinin 3-6 yıl sürdüğünü ve yüksek maliyete neden olduğunu belirten Doç. Durdağı "Bilgisayarda yapılan ilaç tasarım çalışmaları, yaşanan zorlu süreçleri 2-3 haftaya düşürüyor. Aynı zamanda maliyeti önemli oranda azaltıyor. Bu sayede yakın bir zamanda daha fazla ilaç, daha kısa sürede ve daha ucuz maliyetle geliştirilebilecek" dedi.
EWING SARKOMU'NDA DA DENENECEK
Çalışma arkadaşlarıyla birlikte geliştirdikleri ilaçlardan birinin önümüzdeki 6 ay içinde hastalar üzerinde denenmeye başlanacağını vurgulayan Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Departmanı’ndan Prof. Dr. Aykut Üren “Bazı kanser türlerinde bulunan ve onları normal hücrelerden ayıran özelliklerini hedefleyen bu yeni nesil ilaç, öncelikle çocuklarda görülen bir tür kemik ve yumuşak doku tümöründe (Ewing Sarkomu) denenecek. Genellikle 10–25 yaş aralığında sık görülen bu kanser türü üzerindeki sonuçların başarılı olması durumunda aynı ilaç, prostat kanseri tedavisinde de kullanılacak" dedi. Böylelikle “yetim hastalıklar” olarak adlandırılan nadir görülen kanser türlerinde de 'sanal ilaç' umut olacak.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...