E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

ANKARA-MOSKOVA HATTINDA SÜRPRİZ HAMLE HAZIRLIĞI: KKTC’YE KARŞI ABHAZYA! 

Son dönemde Kafkasya’da yakın işbirliği içinde bulunan Ankara ile Moskova’nın sürpriz bir hamleyle karşılıklı olarak Abhazya ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bağımsızlığını tanıyabileceği iddia ediliyor.

21.09.2009 - 22:19
ANKARA-MOSKOVA HATTINDA SÜRPRİZ HAMLE HAZIRLIĞI: KKTC’YE KARŞI ABHAZYA!

Geçmişte de zaman zaman tartışılan tanıma konusu Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ünal Çeviköz’ün yaklaşık iki hafta önce Abhazya’nın başkenti Suhum’a yaptığı ziyaretin ardından yeniden gündeme geldi. Türk yetkililer, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yaptığı geziden hemen sonra gerçekleşen ziyaretin Gürcistan’ın bilgisi dahilinde yapıldığını ve “ilişkileri iyi tutmayı amaçladığını” söyledi.
Abhazya 1992’de “egemenlik” ilan ederek Gürcistan’la bağlarını koparmış, geçen yılki Rus-Gürcü savaşının ardından da Moskova, Abhazya ile Güney Osetya’yı “bağımsız devlet” olarak tanımıştı. Rusya’yı, Nikaragua ile Venezuela izlemişti.
Venezuela’ya kredi verilmişti
Avrasya uzmanı Paul Goble, “Moscow News” gazetesindeki yazısında, Moskova’nın Nikaragua ve Venezuela’nın iki cumhuriyetin bağımsızlığını tanımasını sağlamak amacıyla bu ülkelere büyük miktarda kredi verdiğini ileri sürdü. Goble, “Ama şimdi resmen yalanlamasına karşın Türkiye’nin tanınma konusundaki ambargoyu kırma şansı var görünüyor. Çünkü, Kafkasya bölgesinde daha önemli rol oynamak isteyen Ankara’nın KKTC’yi tek tanıyan ülke olarak deneyimi var. Ayrıca ülkesinde yaşayan Abhaz ve Çerkez topluluklarının etkisi söz konusu” dedi. Yorumda ayrıca, “Belki Moskova, Ankara’nın Abhazya’yı tanımasını sağlayacak maddi bir teşvik sunamaz ama Kuzey Kıbrıs konusundaki tutumunu değiştirebilir. Bu tür hamleler Güney Kafkasya’daki siyasi satrançta olağanüstü ve inanılmaz görünebilir ama Türkiye’nin Ermenistan’la yakınlaşmasından daha inanılmaz olmaz” denildi.
Internetteki “polit.ru” sitesi, iki cumhuriyet arasında benzerlikler bulunduğunu belirtti ve KKTC’den “Abhazya’nın ağabeyi” diye söz etti. Kafkasya uzmanı Sergey Arutyunov ise, “Rusya Türkiye’nin Abhazya’yı tanımasını sağlamaya çalışabilir ama önce KKTC’yi tanıması lazım” dedi.

Bakü-Ceyhan’a petrol
Internetteki “Turkrus.com” sitesine göre, Ankara-Moskova yakınlaşmasındaki son önemli gelişme Rus petrol şirketi Rosneft’in Bakü-Ceyhan hattına petrol verebileceğini ilk kez açıklaması oldu.

‘Leoparlar beni anlıyor’
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 1920’li yıllardan itibaren Kafkasya’da tükenen Pers leoparlarından ikisini Kafkasya bölgesindeki Soçi’de doğaya bıraktı. Putin önceki gün leoparları “güle güle” diyerek bıraktı ve sıçrayarak gitmelerinin ardından gazetecilere, “Onlarla ortak bir lisan yakaladık, beni anladılar” dedi. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbanguli Berdimuhammedov tarafından Putin’e hediye edilen leoparların erkek olduğu ve izleyen dönemde doğaya iki de dişi bırakılacağı bildirildi. (milliyet)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PAPANDREU TÜRKİYE’YLE BAHAR HAVASI VAAT ETTİ: İLİŞKİLERİ GELİŞTİRECEĞİZ, AMA…
Yunan genel seçimlerini kazanması beklenen Papandreu, Türkiye ile ilişkileri ...
AB İran'ı Kınadı!
Avrupa Birliği, Nazi soykırımını inkar eden İran Cumhurbaşkanı Mahmud ...
Obama, Abbas ve Netanyahu Buluşacak
İsrail Başbakanlığı, Başbakan Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama ...
 
Füze Kalkanı Projesi Değişebilir
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, İran’ın henüz uzun menzilli füze tehdidi ...
Ahmedinejad Sert Çıktı:
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ’’nükleer silahlara ihtiyaçları olmadığını’’ söyledi
SİS PERDESİ ARALANIYOR:
AP ajansına göre Air France uçağını pitot adı verilen ufacık bir parça ...
 
ERDOĞAN ERİVAN'I KIZDIRDI
Erivan, Başbakan Erdoğan’ın Karabağ sorununda uzlaşılmadan Ermenistan’la ...
KORKUTTU...
Kanadalı yorumcu Leonard Cohen, İspanya'da hayranlarını mest etti. 75 ...
FİLM BAŞA SARDI...
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
bist
Vladimir Putin
TÜİK
TCMB
barcelona
ihracat
konya
Tedavi
atletico madrid