Sizce PKK terörist örgüt mü? sorusuna “Şu an Türk hükümetiyle bu konuyu müzakere ediyoruz. Erbil’de ve Bağdat’ta görüştük. Görüşmelerimiz sonuçlanana kadar kamuoyu önünde bu konuyu tartışmam” yanıtını verdi.
PKK’nın terörist olduğunu kabul etmeyen ancak Ankara’ya müzakere sinyali veren bu açıklamaların ardından “Siz tartışmak istemiyorsunuz ancak kan akmaya devam ediyor, buna ne diyorsunuz?” sorusuna ise “Biz hiçbir zaman kan akmasını ve saldırıların sürmesini desteklemedik” diye karşılık verdi.
Barzani konuşmasını Washington’daki CSIS (Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi) binasında yaptı.
Konuşmada dikkat çeken unsurlardan biri de dinleyicilerin büyük çoğunluğunun Bush yönetiminin ilk yıllarında Irak’ın işgalini destekleyenlerden (eski tüfekleden) oluşmasıydı.
Dinleyicilerin arasında bir dönem Savunma Bakan Yardımcılığı yapmış olan Paul Wolfowitz ve Bush’un Irak’taki eski özel temsilcilerinden Jay Garner bulunuyordu.
Barzani konuşmasında şu mesajları verdi:
PKK'YA TERÖRİST DİYEMEDİ
Barzani’ye soru cevap bölümünde açıkça “PKK’yı terör örgütü olarak görüyor musunuz” sorusu yöneltildi. Kürt lider soruya doğrudan yanıt vermek yerine “Türkiye ile bu konuyu görüşüyoruz. Dolayısıyla, soruna bir çözüm buluncaya kadar bu konuda kamuoyu önünde konuşmaktan kaçınacağız” dedi.
Barzani “Türk hükümetiyle görüştüğünüzü söylüyorsunuz ancak görüşmeler sürerken Türkiye’de terör saldırıları da sürüyor bunları önlemek için önlem almayacak mısınız?” şeklindeki soruya ise:
“Biz hiçbir zaman herhangi bir saldırıyı ya da kan dökülmesini desteklemedik. Diyalog sürdükçe de bu konuyu basınla görüşmemeye kararlıyız” yanıtını verdi
Türkiye ile “Doğrudan ve iyi bir diyalogun” başladığını kaydeden Barzani “bunun devam edeceğini umuyoruz ve her iki tarafın da çıkarına sonuçlanacağına inanıyoruz” diye konuştu.
"KÜRT BÖLGESİNİ AMERİKAN ASKERLERİNE AÇARIZ"
Amerikan askerlerinin Irak’taki görevinin devam etmesini sağlayacak ABD ve Irak arasındaki anlaşmanın yılan hikayesine dönmesi konusu da Barzani’ye soruldu. Barzani bu anlaşmanın yıl sona kadar imzalanabileceğine ilişkin şüpheleri olduğunu söyledi. Ancak Kürt yönetimi olarak imza için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.
Kürt lider “Eğer anlaşma imzalanmazsa ve ABD’den bir talep gelirse Kürt bölgesel parlamentosunun, hükümetinin ve halkının ABD askerlerini bizim bölgemizde konuşlandırılmasından büyük memnuniyet duyacağında eminim” şeklinde konuştu.
"HOŞGÖRÜ GELENEĞİMİZ VAR"
Kürtler olarak “bir hoşgörü geleneğine sahip olduklarını” vurgulayan Barzani, bu çerçevede Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesi’nin “Yeni Irak için bir model oluşturacağını” belirten Barzani, “Bölgemizde hala çeşitli sorunlar var ama buranın Kürtler, Araplar, Türkmenler, Süryaniler ve diğer gruplar için bir yurt olmasına çalışıyoruz” dedi.
"HERKES ANAYASAYA UYMALI"
Daha önceki “bağımsızlık” açıklamalarının aksine Barzani Washington’da sürekli Federal Irak’a atıfta bulundu ve destek verdi.
Barzani “Irak’ın geleceği için tüm taraflar anayasaya bağlı kalmalı. Biz Kürtler olarak bu programın başarılı olması için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Petrol yasası üzerinde çalışıyoruz
Kürt yönetimi ve Bağdat hükümeti arasında sıkıntı yaratan Petrol yasasına da değinen Barzani “Irak’ın doğal zenginlikleri tüm Iraklılarındır” şeklinde konuştu.
Saddam sonrası Irak kurulduğunda çıkarılan yasanın Mayıs 2007’ye kadar kalıcı bir petrol yasası çıkarılmasını öngördüğünü, bu olmazsa Irak’taki federal bölgelere kontrat imzalamak için olanak sağlandığını hatırlatan Barzani, “Bu yasa çıkmadı dolayısıyla biz de kontratlar imzalamaya başladık. Ancak bu konuda güçlü bir komite oluşturduk. Sorunun çözümü için siyasi varlık gerekiyor. Uzlaşma sağlandığında tabi ki doğal kaynaklardan sağlanan gelirler tüm Irak’ta paylaşılacaktır” dedi.
"Şİİ VE SÜNNİLER ARASINDA ARABULUCUYUZ"
Irak’taki Şii Sünni anlaşmazlığında Kürtler olarak taraf tutmadıklarını vurgulayan Barzani “Biz Şii ve Sünnileri bir araya getirmeye çalışıyoruz, arabulucu rolü oynuyoruz” dedi.
Zeynep Gürcanlı/Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...