Havaların ısınmasıyla birlikte insanlar da mesire alanlarını doldurmaya başladı. Uzmanlar ise pek dikkate alınmayan ancak ölümcül sonuçlar doğurabilecek olan arı alerjisine karşı vatandaşları uyardı.
Arıların ölümle sonuçlanan alerjik reaksiyona neden olabilmeleri nedeni ile de önemli bir konu olduğunu anlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Çocuk Alerji Uzmanı Doç. Dr. Zafer Arslan, ormanlık alanlarda ya da mesire alanlarında pikniğe gidenleri kendilerini koruyacak kıyafetler giymeleri konusunda uyardı.
Afrika arılarına saldırgan özellik taşıyor
Arıların bal üretmeleri dışında genellikle, saldıran, sokan, bu nedenle ölüme yol açabilen ufak ama ürkütücü yaratıklar olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Arslan, “Ekolojik yaşamın vazgeçilmez hayvanlarından olan arılar, ölümle sonuçlanan alerjik reaksiyona neden olabiliyor. Arıların en yaygın türü olan bal arısı saldırgan değildir. Ancak, balda ürün kalitesini arttırmak için Güney Amerika’dan getirtilen Afrika arıları kovanlarından kaçarak yerli arılarla melezleştikten sonra saldırgan özellikler kazanmıştır. Bu arılar sürüler halinde saldırıp, çoklu sokma sonucu toksik reaksiyonla ölüme yolaçabilmektedir” diyerek vatandaşları uyardı.
Yaban arıları yiyeceği geliyor
Yaban Arılarının genellikle toprakta, ağaç kovuklarında, duvarlarda ve bitkilerin saplarında yuva yaptıklarını belirten Doç. Dr. Arslan, “Bahçe ve kırsalda genellikle toprağın işlenmesi esnasında yuvaları tahrip edildiğinde ve yiyecek için saldırabiliyorlar. Bu nedenle en çok piknikte ve özelliklebaharları, yeme içme esnasında bu arılar insanları sokabiliyor” dedi.
Ölümcül olabilir
Doç. Dr. Arslan, arı sokmasında en sık karşılaşılan reaksiyonların şişlik, kızarma, kaşıntı ve ağrı olduğunu söyledi. Sokma yeri uzağında gelişen, kaşıntılı kabartı ve şişmelerin alerjik reaksiyon göstergesi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Arslan, “Bu belirtilere solunum yolu tıkanması ve tansiyondüşmesi eşlik ettiği zaman ölümcül olabilir. Bu nedenle hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması şarttır” dedi.
Gözlem altında tutulması gerekiyor
Arı sokmalarında normal lokal reaksiyonlar için iğne çıkarıldıktan sonra buz ve ağrı kesiciler yeterli oluyor. Ancak, geç lokal reaksiyonlarda kortizon kullanılıyor. Antihistaminiklerin kullanılması ve hastanın en az 4 saat gözlem altında tutulması gerekiyor. Arı sokması nedeniyle Türkiye’de de ciddi vakalara rastlanıyor. Ölümcül vakaların genellikle 40 yaş ve üstü olması, yaşa bağlı bazı hastalıkların (kalp hastalığı, hipertansiyon, astım gibi) ölüm oranlarını arttırdığı belirtiliyor.
Alerjiye karşı aşı tedavisi
Bir kişiye arı alerjisi olduğunu söyleyebilmek için arı sokmasını takiben sokma yeri uzağında gelişen kaşıntılı şişme, kabarma veya bunlarla birlikte solunum sıkıntısı veya tansiyon düşmesi (bayılma) görülmesi gerekir. Bu olaydan 4-6 hafta sonra yapılacak kan veya deri alerji testi ile de hangi arı cinsine alerjisi olduğunun belirlenip kişinin aşı tedavisine alınması hayati önem taşıyor. Tedaviler sonrasında arı alerjisinin büyük oranda kaybolmadığı ve aşı tedavisi olanların, tedaviden 10- 20 yıl sonra bile tekrar eden arı sokmalarından büyük oranda korunduğu gözlenmiş.
TRT
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...