AB Zirvesi çerçevesinde dün bir araya gelerek devlet ve hükümet başkanlarının gündemde başkan seçimi olmamasına rağmen muhtemel isimler üzerinde gayri resmi temaslar yapması bekleniyor.
Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkanende, eski İspanya Başbakanı Felipe Gonzalez, eski Avusturya Başbakanı Wolfgang Schuessel ve eski Finlandiya Başbakanı Paavo Lipponen'in isimleri muhtemel başkanlar arasında geçiyor. Ancak kimin seçileceği AB'li liderlerin nasıl bir başkan isteyeceklerine göre şekillenecek. Liderlerin bir kısmı profili düşük; ancak uzlaştırıcı bir isimde ısrar ederken, diğerleri dünya siyasetinde AB'yi kuvvetine yakışır şekilde temsil edecek güçlü isimlerde ısar ediyor. AB devlet ve hükümet başkanlarının zirvede en azından başkanın ne yapması gerektiğine karar vermeleri bekleniyor.
En kuvvetli adaylardan biri olarak zikredilen eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in birkaç mühim sorunu var. Bunların en başında Avrupa'da lanetlenen Irak Savaşı'na kayıtsız şartsız destek vererek, eski ABD Başkanı George W. Bush ile aynı safta yer alması. Blair'in muhtemel başkanlığına karşı kullanılan ikinci bir mülahaza da İngiltere'nin ortak para birimi Euro, ortak vize rejimi Şengen gibi sistemlere dahil olmaması yani ideal bir AB üyesi olmaması. Blair'i sıkıştıran üçüncü konu ise kendi başbakanlığında eski Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt'ın Komisyon Başkanlığı'nın Londra tarafından son anda veto edilmesi. Benelux ülkelerinin Blair'e şiddetle itiraz ettikleri belirtiliyor.
Blair, kendi hükümeti tarafından güçlü şekilde desteklenirken, geçen yıl "Blair'den daha iyisini mi bulacağız?" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin son zamanlarda desteğini geri çektiği görülüyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de Blair'e mesafeli olduğu kaydediliyor. Tony Blair başbakanlığı döneminde Türkiye'nin AB üyeliğine kuvvetli destek vermişti. AB başkanlığına adaylığını açıklayan Hıristiyan Demokrat Juncker, Avrupa siyasetinin saygı duyulan isimlerinden. Başbakanlığı döneminde Türkiye'nin üyeliğini destekledi.
Eski İspanya Başbakanı Gonzalez ve eski Finlandiya Başbakanı Lipponen de Türkiye'nin üyeliğine sıcak bakmaları ile tanınıyor. Ancak eski Avusturya Başbakanı Schussel, görev başında iken Türkiye'nin üyeliğine şiddetle itiraz etmiş, başbakanı olduğu Avusturya'nın 40 saat süren itirazları üzerine Türkiye ile müzakereler 3 Ekim 2005'te büyük bir kriz yaşamıştı. Hollanda Başbakanı Hıristiyan Demokrat Balkanende ise Türkiye'nin üyeliğine açıktan itiraz etmiyor; ancak muhtemel üyeliğe oldukça soğuk olduğu biliniyor. (ZAMAN)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...