Milli Savunma, Dışişleri ve İçişleri bakanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinden oluşan 6 kişilik heyet, geçtiğimiz hafta Filipinler, Tayland, Çin, Hongkong, Vietnam ve Avustralya'yı kapsayan "Uzakdoğu" ülkelerine sürpriz bir çıkarma gerçekleştirdi. Heyet Avustralya’da, özellikle askerlik konusunda ilginç taleplerle karşılaştı.
ASAL (Askere Alma Daire Başkanlığı) Başkanı Tuğgeneral Osman Ünlü başkanlığında, Dışişleri'nden Engin Yürür, İçişleri'nden İlhan Ünsal ve Suat Küçük, Emniyet'ten kadın başkomiserler Selvican Güneş ve Gül Kabataş'tan oluşan heyet, "Türk vatandaşlarıyla görüşme", "personele seminer" ve "konsolosluk mensuplarını motivasyon" amacıyla Uzakdoğu ülkeleri ve Avustralya'ya 8-14 Şubat tarihlerini kapsayan bir gezi düzenledi.
Heyet, Avustralya'da gurbetçilerle bir araya geldi. Melbourne ve Sydney'de yapılan toplantılara, gurbetçilerin askerlik konusundaki ilginç talepleri damga vurdu.Melbourne'de düzenlenen toplantıya Avustralya'daki Türk vatandaşlarının kurduğu yüze yakın sivil toplum örgütünün yönetici ve üyelerinin katıldı. Belediye Salonu'nda yapılan toplantıda söz alan Başkonsolos Aydın Nurhan, katılımcılara "Burası demokratik bir ortam. Herkes çekinmeden sorusunu sorabilir, eleştirisini yapabilir. Beni de eleştirebilirsiniz" dedi. Aydın'ın bu sözlerinin ardından gurbetçi vatandaşlarımız tek tek soru sormaya, heyet üyeleri de notlarını almaya başladı. Benzer toplantı Sydney'de ise Türk Dayanışma Derneği'nde düzenlendi. AKŞAM’ın elde ettiği bilgilere göre toplantılarda gurbetçilerimizin talepleri ve heyetin yanıtları özetle şöyle:
BİLETLERİ SİZ KARŞILAYIN
Bir gurbetçi vatandaş, "Avustralya, Avrupa gibi Türkiye'ye yakın değil, çok uzak bir ülke. Biz askere gelirken acaba uçak bilet paramızı THY ile anlaşılarak, devlet karşılayamaz mı?" diye sordu. Tuğgeneral Ünlü, bu talebe, "Bu mümkün değil. Türk vatandaşlarına yönelik olarak, hangi ülkede olursa olsun ayrımcılık yapamayız. Böyle birşeyi yapmamız ayrımcılık olur" karşılığını verdi.
BİZ GELMESEK DE SİZ SUBAY GÖNDERSENİZ
Bir başka gurbetçi de, "Biz askerlik için Türkiye'ye gelmesek de Genelkurmay subay gönderse ve biz burada askerliğimizi yapsak. Mobil askerlik olacak mı?" diye sordu. Ünlü, bu talep için de "Diğer ülkelerde de Türk vatandaşları var. Her ülkeye bir subay gönderilmesi bütçeyi aşan bir olay olur. Mobil askerlik diye bir konu da gündemimizde yok. Nereden çıkarılıyor bunlar anlayamıyorum" dedi.
BEDELİ PEŞİN VERELİM, GELMEYELİM
Gurbetçiler "bedelli askerlik" formülünü de gündeme getirerek, "Bedelli parasını biz peşin verelim. Aşağı yukarı bu 9 bin dolar civarı ediyor. Bunu topluca peşin verelim ve askerlik yapmış sayılalım" önerisinde bulundu. Tuğgeneral Ünlü, bu öneriye de "Bu tür bir çalışmamız da yok. Her Türk vatandaşı, 20 gün de olsa gelip kışlada askerlik yapmalıdır. Belki öyle bir çalışma ileride yapılabilir, öneriler gelirse komisyonlar bunu değerlendirir ama şimdi böyle bir çalışma gündemimizde yok" yanıtını verdi. Tuğgeneral Osman Ünlü, bedelli uygulamasının yurtdışı için süreceğini ancak yurtiçinde kesinlikle gündemlerinde olmadığını açıkladı.
OY HAKKIMIZ OLACAK MI?"
Avrupa'daki gurbetçiler sınır kapılarına gelip oy kullanabiliyor. Avustralya'daki vatandaşlara oy kullanma hakkı verilecek mi?" diye soran bir gurbetçiye ise İçişleri yetkilisi Engin Yürür "Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Henüz kesinleşen bir şey yok" karşılığını verdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...