Ay ay bebek gelişimi takibi yapılırken bebeğin sahip olduğu herhangi bir hastalık, fiziksel ya da zihinsel engel, gelişim bozukluğu gibi durumlar ortaya konmaktadır. Yapılan ay ay bebek gelişimi takibi ile bebeğin göstermiş olduğu gelişim hakkında detaylı bilgiye sahip olmak mümkün olacaktır.
Ay ay bebek gelişimi takibi yapılan ve 1 aylık olan bir bebeğin günde ortalama 15 ila 18 saat arasında uyuması beklenmektedir. Ay ay bebek gelişimi gözlemlenen bebeğin bu ilk aydaki el ve kol hareketlerinin yalnızca reflekslerden oluştuğu bilinmektedir. 1 aylık bir bebeğin seslere karşı tepki vermesi beklenemez. Ancak bu dönem, etrafındaki seslere karşı aşinalık kazandığı bir dönemdir. Bu sebeple anne, henüz doğmuş olan bebeğiyle sık sık yumuşak ve hafif bir ses tonuyla konuşmalıdır. Bu şekilde bebeğin annesinin sesine olan aşinalığı artacaktır. Konuşma eyleminin yanı sıra şarkı ya da ninni söyleme ve tensel temasta bulunmaya çalışmak da bebeğin gelişimi açısından olumlu faktörlerdir. 1 aylık olan bir bebeğin göz teması kurması beklenemez ancak yine de bebekle göz göze gelmeye çalışmalı ve bebekle yüz yüze olmaya özen gösterilmelidir. Ay ay bebek gelişimi takibi yaparken 1 aylık bebeğin vücudunda leke ya da şişlik oluşması normal karşılanmaktadır. Bu leke ve şişliklerin 1 ay sonra ortadan kalması beklenmektedir. Ay ay bebek gelişimi hakkında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de beslenmedir. Özellikle yeni doğmuş ve henüz 1 aylık olan bir bebeğin 2 – 3 saatte bir beslenmesi gerekmektedir. Yeni doğmuş bebeğin beslenme şekli anne sütüyle olmalıdır. Ancak annenin sağlık sorunları nedeniyle ya da henüz sütünün gelmemiş olması nedeniyle anne sütü alamayan bebeklerin uzman doktor tarafından tavsiye edilen mamalarla beslenmesi önem taşımaktadır. Bebek 1 aylıkken 2 doz Hepatit B aşısı olmalıdır.
Ay ay bebek gelişimi takibi yapılan bebeğin 6 aylık olması durumunda ek gıdaya başlanması önerilmektedir. Bu dönemdeki bebeğin oturma kabiliyeti gelişmiş olmaktadır. Yutma ve çiğneme gibi refleksleri de gelişim göstermektedir. Bu nedenle ek gıdaya başlanması tavsiye edilmektedir. Bebek için alerji yapmayan, tuz ve şeker ihtiva etmeyen gıdalarla beslenmesi önem taşımaktadır. Domates, portakal suyu, yumurta akı gibi gıda maddelerinin alerjiye neden olabileceği bilinmektedir. Bu nedenle bebek 12 aylık olana kadar bu gıdalardan vermemeye özen göstermek gerekir. Ayrıca bebek 12 aylık olana kadar inek sütü vermemeye de özen gösterilmelidir. 6 aylık olan bebeğin artık biberon kullanması mümkündür. Ay ay bebek gelişimi takibi yapılan bebeğin 6 aylıkken artık bazı sesleri çıkarmaya başladığı görülür. Bu dönemde bebeğin günde 14 saat uyuması beklenmektedir. Bu uykunun 12 saati gece olmalıdır. Gün içerisinde ise 2 saatlik bir uyku bebek için yeterli olmaktadır. Ay ay bebek gelişimi gözlemlenen bebeğin bu dönemde artık uyku düzeni olması gerektiği bilinmektedir. Uyku düzeni oluşturma döneminde bebeği sallayarak uyutmak yerine yalnız uyumasını öğretmeye özen göstermek gerekir. Aksi halde bebek yalnız uyumamayı alışkanlık haline getirmekte ve ileriki dönemlerde daha büyük sıkıntılara yol açmaktadır.
Ay ay bebek gelişimi gözlemlenen bebeğin 9 aylık olması durumunda yavaş yavaş konuşmaya başlamaktadır. Ay ay bebek gelişimi takibi ile bu dönemde bebeğin “anne, baba, dede, düştüm, korktum” gibi kısa kelimeler söylemesi beklenmektedir. Söylemlerle eylemler arasında ilişki kurmayı da bu dönemde öğrenmeye başlar. “Dışarı çıkıyoruz.” dendiği zaman kapıya doğru yönelebilir.
Ay ay bebek gelişimi gözlemlenen bebeğin verdiği tepkiler, fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişimi hakkında bir uzman doktora kontrole gitmekte fayda vardır. Bu sayede ay ay bebek gelişimi daha net bir şekilde gözlemlenebilmektedir. Ay ay bebek gelişimi ile ilgili detaylı bilgi için http://www.anneleronline.com/ay-ay-bebek-gelisimi adresini ziyaret edebilirsiniz.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...