Kriz nedeniyle küresel ekonomi açısından oldukça zorlu geçen 2009 yılının rekor büyümesi Azerbaycan'dan geldi. Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke geçen yılı resesyonla geride bırakırken, Bakü'den gelen açıklama uzmanları şaşırttı.
Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, 2009 yılında gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 9.3 artış kaydettiğini açıkladı. Bu rekor büyümede özellikle petrol alanında yapılan yatırımların etkili olduğu belirtiliyor.
Her ne kadar bu oran oldukça yüksek gelmiş olsa da, 2008'deki yüzde 11’lik büyümenin altında kaldı. Azerbaycan ekonomisi, 2003 ve 2007 yılları arasındaki süreçte, petrol ihracatının etkisiyle toplamda yüzde 21'lik bir büyüme oranı kaydetmişti.
KRİZDEN ETKİLENMEDİ
“Dünya ekonomisinin bir parçası olan Azerbaycan, küresel mali krizi küçük sıyrıklarla atlatmayı bildi. Uygulanan ciddi sosyal ve ekonomik reformlar Azerbaycan’ın kapsamlı bir kalkınma sürecine girmesini sağladı” diye konuşan Aliyev, ülkesinin GSYİH oranında yaşanan yüzde 9.3’lük büyümenin bu ekonomik şartlarda tarihi bir olay olduğuna dikkat çekti.
Devlet Başkanı aynı zamanda, ülkede 74 bin yeni iş imkanının yaratıldığını, fakirlik oranının yüzde 11 oranında düştüğünü ve ülkenin stratejik para kuru rezervlerinin 20.4 milyar dolara yükseldiğini belirtti.
Ancak analistler, petrol ve doğal gaz zengini olan ülkenin, dünyanın son yıllarda gördüğü derin finansal mali krizden petrol ihracatından ziyade, elindeki yabancı varlıklar, güçlü mali tasarruflar ve küresel mali akışla bağlantılı olan ülke içindeki bankalara çok fazla bağımlı olmamasından kaynaklandığını söylüyor.
EKONOMİSİNİ ÇEŞİTLENDİRMELİ
Azerbaycan, 2010’da petrol fiyatlarının varil başı 45 dolar seviyesinde olacağı tahminiyle, yeni yıl için yüzde 6.8 gibi bir büyüme hedefi belirledi. Ülkede GSYİH’nın yüzde 3.9’una denk gelecek bir bütçe açığı beklenirken, yıllık enflasyonun yüzde 3 oranında olması hedefleniyor.
Eleştirmenler ise, ülkenin fazlasıyla petrol gelirlerine bağlı olduğunu ve ekonomisini canlandırmak için fazla çaba sarf etmediğinden, hedeflere ulaşma konusunda sorun yaşayabileceğini belirtti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...