AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Washington'daki IMF Genel Merkezinde yaklaşık 1 saat süren görüşmede, Türkiye ekonomisi, küresel finansal krizin Türkiye ekonomisine muhtemel etkileri ve küresel ekonomik gelişmeler ele alındı.
Görüşmede, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin de yer aldı.
IMF tarafında ise görüşmeye, IMF Başkanı Kahn ve diğer üst düzey fon yetkilileri katıldı.
Türk heyeti ile IMF heyeti arasındaki görüşmelerde, Türkiye ekonomisindeki son makro ekonomik gelişmeler, 2009 bütçesi ile IMF'deki kota ve oylama gücüne ait reform çalışmaları da gündeme geldi.
Karşılıklı görüşmelerde, Türk bankacılık sisteminde ''zehirli varlıkların'' olmadığı ve sermaye yeterliliğinin güçlü bir oranda olduğu kaydedildi.
-ENFLASYON VE CARİ AÇIK DÜŞECEK-
Türk heyetinin görüşmelerde, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş çerçevesinde, enflasyonun düşüş trendi içinde olduğu ve hedefin altına inebileceği, cari açığın da daralacağı vurgusunda bulunduğu belirtiliyor.
Fon kaynaklarından edinilen bilgiye göre, IMF heyeti ile yapılan görüşmelerde, potansiyel bir ''ihtiyati stand-by'' çalışması konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.
İhtiyati stand-by konusunda, her iki tarafından şimdiye kadar yaptığı teknik çalışmalar da gözden geçirildi.
Edinilen bilgiye göre, Türk heyeti, Türkiye'nin mali anlamda bir dış krediye ihtiyacı olmadığını, ayrıca bütçe performansındaki gidişin, makro ekonomik hedeflerin tutacağını gösterdiği, özelleştirmenin de çok başarılı bir seyir izlediğini vurguladı.
IMF Başkanı Kahn, Türkiye'deki bütçe performansının, böylesine bir küresel finansal kriz karşısında önemli bir başarı sağladığı görüşünü dile getirdi.
Türk heyetinden edinilen bilgiye göre, IMF binasında gerçekleşen görüşmeler ''samimi, verimli ve yapıcı'' geçti.
-YENİ KÜRESEL YÖNLENDİRME GRUBU-
Öte yandan Türkiye, Dünya Bankası başkanı Robert B. Zoellick'in önerdiği G7'ye ilave yeni 7 ülkeden (Brezilya, Meksika, Çin,Hindistan, Rusya, Suudi Arabistan ve Güney Afrika) oluşan yeni ''Yöndendirme Grubu''na karşı, Türkiye'nin de içinde bulunduğu G20'nin etkin kılınmasını önerdi. Türk heyeti, Türkiye'nin, hem ekonomik hem de stratejik olarak güçlü bir ülke konumunda olduğunu da vurguladı.
Bakan Şimşek'in, IMF başkanına küresel ekonomik konuların çözümünde Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu G- 20 platformunun uygun bir platform olacağını söylediği belirtildi. Kahn'ın da, G20'nin daha da etkin hale getirilmesi görüşüne sıcak baktığı belirtiliyor.
Bakan Şimşek'in bugün, ABD Eski Dışişleri Bakanı Madeline Albright ile de görüşmesi bekleniyor.
Şimşek, yarın ise G20 toplantısında, Türkiye'yi temsil edecek ve küresel finansal krize çözüm arayışları toplantılarında, görüşlerini belirtecek.