Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani, ABD güçlerinin çekilmesi halinde Irak'ta askeri darbe olmasının uzak bir ihtimal olmadığını söyledi. Barzani, “Kürtler'in Irak Ordusu'ndaki rolü kenara itildi. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez" dedi.
Katar'dan yayın yapan El-Cezire Televizyonu'ndaki "Özel Diyalog" programında soruları yanıtlayan Kürt lider Mesut Barzani, Hanekin kasabasında Irak askerlerinin Kürt peşmergelerden bölgeyi terk etmelerini istemeleri ile ortaya çıkan krize değindi. Barzani, Irak Silahlı Güçler Genel Komutanlığı ile Irak Savunma Bakanlığının siyasi sorunların çözümü için tek tarafla kararlar vermemeleri gerektiğini anlatırken, “Kürtler'in Irak ordusundaki rolü kenara itildi. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez" dedi.
Mesut Barzani, “Ülkenin yönetiminde kenarda bırakma değil ortaklık ilkesi uygulanmalı derken, yönetimde daha fazla söz sahibi olmaları gerektiğini savundu. Barzani, “Biz, Irak'ta ortağız ve Yeni Irak'ın oluşturulması sürecine katıldık diye konuşurken Bağdat'taki yönetim ile aralarındaki sorunlarının tüm çabalarına rağmen giderilemediğini söyledi.
Irak Ordusu'nun modern silahlarla donatılması ve güçlü olmasından yana olduklarını anlatırken, “Bu silahlar hiçbir şekilde Irak halkına karşı ve siyasi sorunların tek taraflı hale getirilmesi için kullanılmamalı dedi.
Mesut Barzani, ortada Irak Ordusu yokken, iki peşmerge tugayını Irak Ordusu'na vererek Irak Silahlı Kuvvetleri'nin kuruluşuna öncülük ettiklerini söyledikten sonra şöyle devam etti: “Biz bu ülkenin yapı taşlarından biriyiz. Buna rağmen Kürt'lerin Irak Ordusu'ndaki rolü kenara itildi. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez. Üstelik bu yaklaşım tarzı, Kürt-Arap kardeşliğinin çıkarına hizmet etmez. Irak Ordusu'nda Kürtler'in oranı bugün sadece yüzde 2.5'tir. Buna karşılık Irak Ordusu'nun yüzde 51'i Şii ve yüzde 46'sı Sünni'dir. Bu da Kürtler'in Irak Ordusu'nudaki rolünün kenara itildiğinin göstergesidir.
Mesut Barzani, Irak ordusunu silahlanması konusuna değinirken, “silahlanma tarafların dayanışması ile olmalı. Bu, tek taraflı yapılmamalı ve Parlamentonun gözetiminde olmalı. Irak Silahlı Güçler Genel Komutanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı, siyasi sorunların çözümü için tek taraflı kararlar vermemeli" diye devam etti.
Barzani, bir soru üzerine, ABD güçlerinin çekilmesi halinde Irak'ta askeri bir darbe olabileceğini sözlerine ekledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...