Kurban Bayramı'nda gün içinde çok et tüketilmesi, aşırı protein alımına yol açarak gerekenden fazla miktarda kalori alınmasına neden oluyor. Bu durum da kalp ve şeker hastaları için risk oluşturabiliyor.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, bayram dolayısıyla kesilecek kurbanlık hayvanın hastalıklı veya sakat olmaması, kurbanlıkların mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olması gerektiğini söyledi.
Gözlerinden, burnundan akıntı gelen, bacaklarından biri sakat olan, cılız ve hastalıklı görünen hayvanların kurban edilmesinin uygun olmadığını vurgulayan Bilir, kurbanlıkların ehil kişiler tarafından kesilmesi gerektiğini ifade etti.
Bilir, kesimi yapacak kişinin, işlemden önce mutlaka ellerini yıkaması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:
"Kesim sırasında kişinin kendisini veya çevresindeki kişileri yaralaması da söz konusu olabilir. Bu açıdan dikkatli olunmalıdır. Kesim yerinin düz zemin, kolay yıkanabilir özellikte olması uygundur. Kesim ve kesimden sonra hayvanın etlerinin parçalanması için kullanılacak kesici aletlerin temiz olduğundan emin olunmalı.
Mikroplarla bulaşmış olan kesici aletler yoluyla çeşitli bulaşıcı hastalıklar meydana gelebilir. Kesim sırasında hayvanın mide bağırsak gibi organları hasar görmeden çıkarılmalı. Çünkü bu organların parçalanması veya delinmesi bazı bulaşıcı hastalıklara yol açabilir. Bu gibi durumda bol su ile temizlik yapılmalı. Kesilen hayvanın derisinin yüzülmesi sırasında derinin dış yüzeyinin etlere temas etmemesi konusuna da dikkat edilmeli."
Kesimden hemen sonra hayvanın etinin tüketilmemesi, serin bir ortamda birkaç saat dinlendirilmesi gerektiği uyarısında bulunan Bilir, "Daha sonra ufak parçalar halinde ayrı ayrı paketlenen etler buzdolabında saklanmalı. Parçalanmış etlerin buzdolabında bozulmadan saklanabileceği süre 5-6 gündür. Eğer kıyma yapılmışsa bu süre daha kısadır. Etler uzun süre saklanacaksa derin dondurucu bölümlerde saklanmalı" ifadesini kullandı.
"Sebze ve meyve tüketimi yeterli miktarda olmalı"
Prof. Dr. Bilir, etlerin iyice pişirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, sağlık açısından pişirme konusu ile ilgili olarak suda haşlama veya fırında ızgara şeklinde pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi önerisinde bulundu.
Yağda kızartma veya ateşte yakma şeklindeki pişirmenin sağlık açısından sakıncalı olduğunu vurgulayan Bilir, şöyle devam etti:
"Bayram boyunca aşırı et tüketiminden kaçınmak gerekir. Ayrıca genel olarak yemekler konusunda da aşırıya kaçmamalı. Bayram nedeniyle davetler olabilir. Bu davetlerde genellikle çeşitli yiyecekler hazırlanır ve tatlı ikramı yapılabilir.
Özellikle şeker hastalarının tatlı ve şekerli yiyecekleri tüketmemesi, tansiyon ve kalp hastalarının tuzlu yiyecekleri az miktarda tüketmesi gerekir. Hangi tür besin olursa olsun aşırı miktarda tüketilmesi sakıncalıdır. Aşırı besin tüketimi ile gerekenden fazla miktarda kalori alınmış olur, bu da kilo alımına yol açar. Fazla kilo alımı kalp, şeker hastalığı gibi önemli sağlık sorunlarının ve bazı kanserlerin gelişmesi bakımından risk oluşturmaktadır.
Beslenmede çeşitli besin ögelerinin dengeli şekilde tüketilmesi gerekir. Bayram boyunca et tüketiminin artması aşırı protein alınması anlamına gelir. Dengeli bir beslenme bakımından sebze ve meyve tüketiminin de yeterli miktarda olması gerekir."
Prof. Dr. Bilir, sebze ve meyvelerin de temiz olarak tüketilmesi gerektiğine işaret ederek, iyi temizlenmemiş sebze meyveler aracılığıyla salmonella enfeksiyonları (tifo, para tifo), dizanteri, parazit hastalıkları gibi hastalıkların bulaşabildiğine değindi.
Et yemeklerinin de yalnızca et şeklinde olması yerine etin sebzeler ile bir arada tüketilmesinin sağlıklı beslenme açısından çok daha uygun olduğunu ifade eden Bilir, "Ayrıca günlük beslenme içinde su tüketimine de dikkat edilmelidir. Günde 1,5 litre dolayında su tüketilmesi uygun olur. Sıcak havalarda terleme yolu ile kaybedilen sıvı miktarı artacağı için sıvı alımının da artırılması uygun olur" diye konuştu.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...