Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Aydın İl Müdürlüğü'nün 2014 yılı 1. dönem işgücü piyasası talep araştırması tamamladı. Yapılan araştırma ile Aydın’da bin 771 açık işçi kadrosu için eleman arandığını ortaya çıkardı. Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı, yüzde 9,2 ile gayrimenkulde tespit edildi.
Aydın’da istihdamın arttırılması, işsizliğin azaltılması, eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılması, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesi ve buna uygun politikaların geliştirilmesi için işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacıyla İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından, 12 Mayıs-27 Haziran 2014 arasında, “Aydın İşgücü Piyasası Talep Araştırması” yapıldı. Alan çalışması, Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen, özel sektörde faal olan 10 ve üzeri istihdamlı işyerlerinde yapıldı. Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada, tam sayım yöntemiyle çalışıldı. Aydın ilindeki 10 ve üzeri istihdamlı özel sektör işyerlerinin tamamı ziyaret edildi. Toplam bin 962 işyeri ziyaret edildi. Bu işyerlerinin bin 636 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulandı.
Araştırmanın bilimsel ve anlamlı sonuçlara sahip olduğunu ifade eden İŞKUR Aydın İl Müdürü Rahmi Terzi, “Aydın’ın açık iş oranı yüzde 3,4 olarak hesaplanmıştır. Başka bir deyişle Aydın’da her 100 kişilik kadronun 96,6’si dolu, 3,4’i ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 24,6’sı, açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle her 4 işyerinden 1’inin açık işi bulunmaktadır. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 62 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 2,1 oranında çıraklık, yüzde 21,4 oranında lise altı, yüzde 48 lise ve dengi ve yüzde 11,5 lise üstü eğitimliler talep edilmektedir. Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde yüzde 21,6’sı için yabancı dil yeterliliği, yüzde 23’ü için bilgisayar kullanımı, yüzde 15,5’i için satış ve pazarlama, yüzde 14,4’ü için proje tabanlı çalışma, yüzde 22,9’u için etkin hesap yapabilme, yüzde 29,3’ü için sorun çözme ve bağımsız karar verme becerileri, yüzde 42,1’i için iletişim ve ifade etme, yüzde 58,5’i için takım çalışması becerileri, yüzde 58,8’i için mesleğe ilişkin yeterli bilgi ve yüzde 59’u için fiziksel yeterlilik talep edildiği tespit edilmiştir.” dedi. Özel sektörlere göre en yüksek açık iş oranının yüzde 9,2 ile gayrimenkul faaliyetleri sektöründe tespit edildiğini açıklayan Terzi, "Gayrimenkul faaliyetleri sektörünü, yüzde 6,5 açık iş oranı ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetleri sektörü ve yüzde 5,4’lük açık iş oranı ile konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetleri sektörü izlemektedir." şeklinde konuştu.
Çalışmanın sonuç raporunda, Aydın’ın işgücü piyasasının arz ve talep yönüyle ele alınarak yapısı ve ihtiyaçlarının ortaya koyulacağını kaydeden Terzi, “Aktif istihdam politikalarının, özellikle de işgücü yetiştirme kurslarının, tespit edilen ihtiyaçlara göre açılması planlanmaktadır. Bu araştırmayla bilimsel temelden yoksun bir konu durumunda olan yerel işgücü piyasa yapılarının ve işgücü piyasası ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasını hedeflemektedir. Ayrıca Aydın ilinde geliştirilecek istihdam politikaları, araştırmanın sonuçları dikkate alınarak oluşturulacaktır." dedi.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...