BM’nin ateşkes çağrısı ve savaş suçu işlediğine dair uyarılarına aldırmayan İsrail’in Gazze Şeridi’ne hava-deniz-karadan operasyonu üçüncü haftasına girdi. Geride kalan 15 günde ölü sayısı 828, yaralı sayısı 3 bin 350’yi geçti. Filistinli doktorlara göre bunların en az 397’si, yani yarıya yakını sivil. En az 235’i çocuk, 93’ü kadın ve 12’si sağlık görevlisi. Bu bilançoya rağmen dün havadan attığı bildirilerle “Operasyonu yoğunlaştıracağız. Teröre karşı savaşta yeni aşamayı başlatmak üzereyiz” diyen İsrail, nüfusun en yoğun olduğu kentlerin içlerine girmeyi öngören üçüncü aşamaya geçeceğinin işaretini verdi.
İsrail’in savaş suçu işlediğini söyleyen uluslararası koro kalabalıklaşıyor. BM İnsan Hakları Konseyi İsrail’in sivilleri ve tıbbi ekipleri hedef almasını şiddetle kınayan bir tasarıyı tartışırken, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay İsrail’in Gazze’deki olası savaş suçları için bağımsız soruşturma çağrısı yaptı. BM İnsani İlişkileri Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) İsrail ordusunun 4 Ocak’ta Zeytun bölgesinde yarısı çocuk 110 Filistinliyi bir binaya kilitleyip 24 saat sonra top ateşiyle 33’ünü katlettiğini ortaya çıkarmasının ardından, Pillay şöyle konuştu: “Bu olay soruşturma için haykırıyor. Uluslararası hukukun çiğnenmesinden endişeliyim. Olay soruşturulmalı çünkü savaş suçları teşkil ettiğine dair unsurlar içeriyor.”
Belçika da soruşturma istedi
Eski uluslararası savaş suçları yargıcı, Kızılhaç’ın saldırıdan dört gün sonra gitmesine izin verilen bir enkazda annelerinin cesedine sarılmış, açlıktan ölmenin eşiğinde dört çocuk bulduğunu, 80 metre ötede konuşlu İsrail askerlerinin kıllarını kıpırdatmayıp Kızılhaç’ı da engellemeye çalıştığını hatırlattı. Dolayısıyla İsrail’in uluslararası insani yasalara göre yaralılarla çaresiz çocuklara yardım yükümlülüğünü yerine getirmediğini, Gazzelilerin sığındığı BM’ye ait iki okulun bombalanmasının da kesinlikle kabul edilemeyeceğini belirtti.
Belçika hükümeti de, Gazze’deki insani durumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyleyerek acilen bağımsız soruşturma istedi. Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy, “Hükümet, savaş kurallarının çiğnenmesini kınar” açıklamasını yayımladı.
İsrail’in okul itirafı
Bu arada İsrail ordusu Cebeliye’de BM’ye ait okulda 40’dan fazla sivilin öldüğü saldırıyı militanların kendisine ateş açmasıyla gerekçelendirirken, Hareetz gazetesi İsrail Savunma Bakanlığı’nın yabancı diplomatları bilgilendirme toplantısında okuldan ateş açılmadığını kabul ettiğini yazdı. BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kurumu (UNRWA) sözcüsü Chris Gunness de, İsrail’in militanların ateş açtığını ispat için ileri sürdüğü fotoğrafların 2007’de Hamas-Fetih çatışması sırasında çekilmiş olduğunu kaydetti. Gunnes, İsrail ordusuna koordinatların bildirilmesine rağmen yardım konvoylarının vurulup bir sürücünün öldüğünü de hatırlattı.
Dün UNRWA’nın İsrail’in güvenlik garantisi vermesi üzerine insani yardımı yeniden başlatmasının ardından, İsrail bu kez de kurum çalışanlarını ‘teröristlikle’ suçladı. İsrail’in Avusturya Büyükelçisi Dan Aşbel’in “Hamas’ın kendi insanlarına karşı bir silah olarak kullandığı bu yardım kuruluşu Hamas’tan devralınmıştır” sözlerine UNRWA’dan büyük tepki geldi. Gunnes, İsrail’e “Önceki gün çalışanlarımızın ölmesinden pişmanlığını açıklayıp, yardımlara yeniden başlamamızı istediler. Ardından dün çalışanlarımıza terörist suçlaması yönelttiler” diye çıkıştı.
Dün İsrail tankları Cebeliye mülteci kampında bir evin bahçesinde oturan insanları bombalayıp, aynı aileden dokuz kişiyi öldürdü, altısını yaraladı. Abid Rabbi ailesinden ölenlerin ikisi çocuk, ikisi kadın. Hastaneye kaldırılan Ümmuhammed, AFP’ye olayı şöyle anlattı: “Bombalama başladığında evdeydik. Başka eve kaçtık ama tank ateşiyle aramızdan birkaçı öldü.” İsrail uçakları da güneydeki Mısır sınırında Gazze’nin hayat damarları olan tünelleri ve bir evi bombaladı. Önceki gece de 40 hedefi bombalayan İsrail’in son saldırılarına toplam 28 kişi kurban gitti. Son 24 saatte İsrail’e 35 roket sallayan Hamas ise, Tel Aviv’in 27 km ötesinde Tel Nof askeri üssünü vurduğunu iddia etti. Necef Çölü’nün batısındaki Aşkelon’a düşen füzeler ise 17 İsrailliyi hafif yaralarken, 40’dan fazla İsrailli şok geçirdi.
ABD’den cephane sevkıyatı
Bush yönetimi İsrail’in saldırılarını desteklerken, İsrail’e cephane gönderme hazırlığındaki Pentagon’un silah ve mühimmat dolu 325 koyteynırı Yunan limanı Astakos’tan İsrail’in Aşhod limanına taşıyacak gemi aradığı ortaya çıktı. Belgelere göre, 31 Aralık’ta kiralık gemi talep edilerek, ‘tehlikeli madde’ uyarısı taşıyan yüklemenin ilkinin 25 Ocak’ta, ikincisi ay sonunda yapılması planlandı. Pentagon sözcüsü Patrick Ryder, bunun 1990’da yapılan anlaşma çerçevesinde önceden planlandığını ve Gazze operasyonuyla bağlantılı olmadığını savundu.
radikal
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...