Birleşmiş Milletler (BM), Kırım'da yeni kısıtlamaların yürürlüğe girmesiyle gelecek birkaç aylık süreçte, Kırımlılar için yeni bir yerinden edilme dalgası oluşması ihtimaline karşı uyarıda bulundu.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Amerika, Avrupa ve Orta Asya Bölümü Başkanı Gianni Magazzeni, 8 Haziran-15 Temmuz 2014'te yapılan araştırmaları içeren dördüncü Ukrayna raporunu, BM Cenevre Ofisi'nde yaptığı basın toplantısında kamuoyuna duyurdu.
Sivil toplum kuruluşlarından aldıkları bilgi doğrultusunda Magazzeni, "Kırım'da yeni kısıtlamaların yürürlüğe girmesiyle gelecek birkaç aylık süreçte, bölgede yaşam koşullarının tahammul edilemez noktalara ulaşması ve bunun da Kırımlılar için yeni bir yerinden edilme dalgası oluşturması ihtimaline karşı uyarıyorum" dedi.
Kırım'daki insani durumun hala büyük bir sorun olduğunun altını çizen Magazzeni, "Kırım Tatarlarına, Ukrayna vatandaşlarına, dini azınlıklara ve 16 Mart referendumuna karşı çıkan eylemcilere yönelik ayrımcılık ve tacizler yoğunlaştı" uyarısında bulundu.
Yaklaşık 14 bin kişi Kırım'ı terk etti
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği rakamlarına göre, 15 Temmuz'a kadar geçen sürede 13 bin 381 kişinin Kırım'ı terk ettiğini hatırlatan Magazzeni, güncel rakam olarak da "Şimdiye kadar yaklaşık 14 bin kişi, Kırım'ı terk etti" ifadelerini kullandı.
Magazzeni, nisan ayının ortalarından 15 Temmuz'a kadar geçen sürede Doğu Ukrayna'daki silahlı grupların, 46'sı gazeteci, 112'si polis memuru olmak üzere 717 kişiyi kaçırdığını söyledi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay ise yaptığı yazılı açıklamada, "Doğu Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki şiddetli çatışmalar son derece korkutucu. Her iki taraf da tanklar, roketler, toplar ve füzeler gibi ağır silahlar kullanıyor" ifadelerini kullandı.
Pillay, "Her iki tarafa da silahların egemenliğini sona erdirmelerini ve hukukun egemen olduğu bir düzen oluşturmalarını ısrarla tavsiye ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Ukrayna'nın doğusunda yaşanan çatışmalar nedeniyle 25 Temmuz itibariyle bin 129 kişinin öldürüldüğünü kaydeden Pillay, 3 bin 442 kişinin ise yaralandığı bilgisini verdi.
Savaş suçu
Ukrayna'da düşen Malezya uçağı hakkında ise Pillay, "Malezya uçağının 17 Temmuz'da korkunç bir şekilde düşürülmesi, Ukrayna raporunun son tespit tarihine denk geldi. Ülkede hüküm süren koşullar da dikkate alındığında var olan bu uluslararası hukuk ihlali, bir savaş suçu anlamına gelebilir. Yaşanan bu hadise nedeniyle hızlı, etkili, derin, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yürütülmesi zorunludur" ifadelerini kullandı.
Raporda, dini azınlıkların temsilcilerinin Kırım'ı terk etmeleri için baskı uyguladığı ve birçok Kırım Tatarının, dini ve kültürel kısıtlamalardan dolayı korku içinde olduğu kaydedildi.
Kırım'da giriş-çıkışlar
Kırım'da giriş ve çıkışların sıkı şekilde kontrol edildiğinin belirtildiği raporda, hatta bölgeye girişlerde bazı yasaklamaların getirildiği ve en son 5 Temmuz'da Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov'un Kırım'a girişinin engellendiği kaydedildi.
Silahlı grupların hala nüfus üzerindeki gücünü göstermek için kaçırma, alıkoyma, işkence ve rehin tutulanların öldürülmesi uygulamalarına devam ettiğinin vurgulandığı raporda, ülkenin doğusundaki olayların tüm ülkeyi etkilemeye başladığı uyarısında bulunuldu.
Raporda, 15 Temmuz itibariyle 86 bin 609 kişinin yerinden edildiği kaydedilirken, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği rakamlarına göre, 25 Temmuz itibariyle yüzde 86'sı Doğu Ukrayna'dan olmak üzere Ukrayna'da 101 bin 617 kişi yerinden edildi.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...