Hava Sıcaklıklarıyla Birlikte Böbrek Taşı da Artıyor!
Böbreklerimiz sağlıklı bir insanda bel hizasında, karın boşluğunun arka tarafında omurgamızın sağ ve sol tarafında bulunur. Böbreklerimiz kanımızı süzerek idrarı oluşturur böylece metabolizma sırasında ortaya çıkan atık maddelerin vücudumuzdan uzaklaştırılması gibi hayati bir görevi yerine getirirler. Ayrıca kalsiyum, fosfor ve tuz dengesini düzenlerler. Hava sıcaklığının arttığı şu günlerde Biosan Sorumlu Hekimi Dr. Okan Gökhan, sıcak havada vücuttaki suyun terleme yoluyla daha çok dışarı atılmasının idrarı azalttığını, bunun da böbrekte taş oluşmasına zemin hazırladığını söyledi.
Gece çok sık idrara kalkmanın, bulantı, kusma ve idrarın hafif kanlı olmasının böbrek taşı belirtisi olabileceğine dikkati çeken Dr Gökhan, “Eğer, ağrı bir kaç günden uzun sürerse, idrar yaparken şiddetli yanma, yüksek ateş gibi belirtiler olursa hemen bir uzmana başvurulması gerekir” uyarısında bulundu. Ülkemizde görülen böbrek taşı hastalarının %17'si çocuklardan oluşuyor, bu oran Avrupa'da çok daha düşük. Metabolik bozukluklar, idrar yolları ve böbreklere ait yapısal bozukluklar olduğunda taşların tekrarlama olasılığı da artıyor. Çocuklarda ve yetişkinlerde tekrar eden idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşı habercisi olabilir. Özellikle ebeveynlerin bu konuda çok duyarlı olmaları gerekiyor. Okul öncesi çocuklarda huzursuzluk, huysuzluk,ayaklarını karnına çekerek cenin pozisyonunda ağlamalar,karın ağrısı tespit ettiğinizde hemen konusunda uzman bir hekime başvurmalısınız.
Anneler dikkat; çocuklarda taş oluşumu önlemek için;
Dr. Okan Gökhan'a göre günlük hayatımızda böbreklerde taş oluşumunu azaltmak için uygulayabileceğimiz en kolay ve en etkili yöntem bol su tüketmektir. Özellikle çocuklar yetişkinlerden daha yüksek oranda suya ihtiyaç duyarlar.
Çocukların günlük sıvı ihtiyacı
1-8 yaş arasındaki çocuklar: 1 - 1,5 litre 9-13 yaş arasındaki çocuklar: 2 - 2,5 litre 14-18 yaş arasındaki çocuklar: 2,3 - 3 litre
Günde 2.5 - 3 lt sıvı tüketilmeli
Böbrek hastalarında su tüketimi büyük önem taşır. Özellikle tekrarlayan taşlarda veya her iki böbreği birden tutan çoklu taşlarda genellikle yeterli miktarda su tüketilmediği görülür. Günlük sıvı tüketiminin günde en az 2 litre idrar çıkaracak miktarda (kış aylarında 2-2,5 litre, yaz aylarında 2,5-3 litre) olması arzu edilir. Alınan sıvının en az yarısının su olmasını ve sıvı alımının gün içine dengeli olarak dağıtılmasını önerilir. Böylelikle idrar yoğunluğunun artması önlenerek taş oluşum riski azaltılabilir.
avrupa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...