Sünnet Kabus Olmasın!
Pekçok evde sünnet telaşı ve heyecanı yaşanıyor. Ancak aman dikkat! Çocuğun yaşından hijyene dek bazı kurallara dikkat edilmediğinde çocuğunuz için bu en özel an kabusa dönüşebilir.
Küçük dünyalarında ne büyük bir yer tutuyor. Binlerce çocuk bugünlerde sünnet heyecanı yaşıyor. Okulların kapanmasının ardından çocuklarını sünnet ettirme telaşına düşen ailelerin kimi hastanede kimi belediyelerin toplusünnet şöleninde alıyor soluğu. Ancak çoğu zaman çok önemli noktalar göz ardı edilebiliyor ya da yeterince bilgi sahibi olunmaması nedeniyle büyük sorunlara yol açabilecek hatalara düşülebiliyor. Sünnet yaşı ve sünnetkoşulları bu hataların başında geliyor. Sünnetçocuk için son derece sağlıklı ve faydalı bir cerrahi işlem olmasına karşın, bu işlemin çocuğun ruhsal dünyasında bir travmaya neden olmaması gerekiyor.
Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Özveri, çocuğun sünnet olacağı yaşın ebeveynler tarafından her zaman dikkate alınması gerektiğini, ideal yaşın 0-2 yaş aralığı ile 6 yaş sonra olduğunu belirtiyor. Zira bu yaş aralıkları çocuğun psiko-seksüel gelişim evreleri ile yakından ilgili. 2-6 yaş arası dönem erkek çocuğun kendi cinsel kimliği ile tanıştığı bir dönem. Psikolojik olarak babayı örnek alıyor ve bu dönemde babayı rakip olarak görüp, hadım edileceği endişesi taşıyabiliyor. Bu kaygılı dönemde yapılacak sünnetler psikolojik travmaya yol açabiliyor.
Lokal anestezi ve toplu sünnetlere dikkat
Lokal anestezi altında sünnet edilen çocuğun hiç acı duymamasının mümkün olmadığını, hatta çocuğun yoğun endişe ve korku yaşayabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Özveri, "Genel anestezi altında sünnet en modern ve akıllı seçimdir. Sünnetin cerrahi bir müdahale olduğu unutulmamalıdır.
Bu nedenle alanında uzman bir doktor tarafından hastane ortamında gerçekleştirilmelidir. Uzmanı tarafından yapılmadığında erkek cinsel organında fonksiyonel ya da kozmetik sorunlar yaratacak komplikasyonlara yol açabileceği her zaman akılda tutulmalıdır. Hijyenik önlemlere yeterli özen gösterilmemesi enfeksiyon riskini artırabilir. Toplu sünnetlerde çoğu zaman sünnet öncesi yapılmayan kanama zamanı testleri, toplumda belli sıklıkta görülen kanama bozukluklarının fark edilmemesine ve sünnet sırasında önemli kanamalara neden olabilir. Tıbbi sorunların yanısıra çocuğun psikolojiisi açısından da negatif etkiler bırakma riski taşıyor" diyor.
Sünnetin Tıp eğitimi ve sonrasında Çocuk Ürolojisi (Ürolog ya da Çocuk Cerrahı) eğitimi almış uzmanlar tarafından yapılması gerekiyor. Yrd. Doç. Dr. Özveri, "Fenni Sünnetçi" kavramının ise tıp eğitimi almamış sağlık memuru ya da teknisyeni olan ve tıbben uygun olmayan koşullarda, lokal anestezi ile sünnet yapan kişiler için kullanılan bir kavram olduğunu belirterek "Günümüz şartlarında artık bu yaklaşımları doğru kabul etmek, yukarıda bahsettiğimiz pekçok riski almak anlamına geleceği için önerilmemektedir" diyor. Günübirlik bir cerrahi işlem olan sünnetin hastaneden sonraki iyileşme süresi ise yaklaşık bir hafta sürüyor. Çocuk 24-48 saat içinde duş alabiliyor. Yara iyileştirmesini hızlandıran ve koruyan kremler ile iyileşme süreci daha da hızlandırılıyor.
Peygamber sünnetli ya da doğuştan sünnetli çocuk
Sünnet yapılması istenen ya da planlanan çocukta sünnet öncesi yapılan muayenede saptanan bazı doğumsal hastalıklarda (Kasık fıtığı, inmemiş testis, testiste su toplanması anlamına gelen hidrosel) 1 yaşına kadar beklenmesi gerekiyor. Zira bahsedilen hastalıkların bazıları 1 yaşına kadar kendiliğinden düzeliyor. Düzelmeyen çocuklarda sünnet ile beraber bu hastalık da cerrahi olarak düzeltilebiliyor. Bu sayede çocuk bir kez anestezi alarak iki sorundan kurtulmuş oluyor.
Peki ya "Peygamber sünnetli" ya da "Doğuştan sünnetli" çocuk ne demek?
Yrd. Doç. Dr. Hakan Özveri, bu çocuklarda Hipospadyas adı verilen doğumsal bir anomali olduğunu ve çocuğun idrar deliğinin olması gereken noktanın daha altında bir bölgede yer aldığını belirterek "Bu çocuklarda sünnet yapılmaz ve hipospadyas cerrahisi sırasında bazen sünnet derisi onarımda kullanılır. Bu nedenle bu çocukların hipospadyas onarımının uygun olduğu 6 ay-1 yaş dönemine kadar sünnet edilmemeleri gerekir" diyor.
habertürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...