Borç krizindeki Yunanistan’ın Goldman Sachs yardımı ile verilerini ’makyajladığı’ yazıldı.
Habere göre 3 ay önce Goldman uzmanları borçları ötelemek için teknik destek vermek üzere Yunanistan’a gitti
BU, Yunanistan’ın ilk ’makyaj’ desteği alışı değil. 2001’de ‘komşu’nun euroya geçerken borçlarını Goldman’ın taktiği ile gizlediği belirtildi. Haber, Wall Street’in Avrupa borç krizindeki etkisini tartışmaya açtı.
Dev yatırım bankası Goldman Sachs’ın borç batağındaki Yunanistan’a Avrupa Birliği’ne girebilmesi amacıyla finansal verilerini makyajlaması için ’teknik destek’ verdiği iddia edildi. Büyük etki yaratan habere göre Goldman Sachs, Avrupa tek para birimi sistemine girmek için Yunanistan’ın borç limitlerine uyum sağlıyormuş gibi görünmesine yardım etti. Bunun karşılığında Yunanistan’ın Goldman Sachs’a 300 milyon dolar ödediği iddia edildi.
Independent ve New York Times’da yer alan haberlere göre Goldman Sachs’ın Başkanı Gary D. Cohn’un da aralarında bulunduğu bir ekip, komşudaki borç krizinin patlamasından 3 ay önce, Kasım ayının başında Yunanistan’a giderek borcu nasıl makyajlayacakları konusunda teknik destek verdi. Habere göre Goldman Sachs ekibi, Yunanistan Maliye Bakanlığı ile yaptığı gizli görüşmelerde sağlık sisteminin borçlarını ötelemek için, mortgage kredisini ödemekte zorlanan bir kişinin ikinci bir mortgage almasına benzer formüller sundu. Gazetelerde yer alan haberlere göre, bu Yunanistan’ın verilerini ilk kez makyajlaması değil. Adı açıklanmayan kaynakların verdiği bilgiye göre Yunanistan Avrupa tek para birimi sistemine girmeden hemen önce, 2001 yılında Goldman Sachs’tan aynı tip bir teknik yardım aldı. Goldman, ülkenin sessiz sedasız milyarlarca dolar borçlanmasına imkan sağlarken, yapılan işlemler bir borçlanma değil döviz işlemiymiş gibi gösterildiği için kamuoyundan saklandı. Haberler, Wall Street’in Avrupa’nın içine sürüklendiği borç krizinde ne kadar müdahil olduğuna dair soru işaretlerini de beraberinde getirdi.
Gerçek borç ne kadar?
Independent’in haberine göre 2001 yılında Yunanistan, Goldman Sachs’ın yardımı ile euro üyeliğinin sıkı bütçe açığı kurallarına uyuyormuş gibi görünmeyi başardı. Resmi verilerde görünmeyen nakit kaynak yaratıldı. Haberde, resmi bütçe açıklarının bile Avrupa kıtasında tedirginlik yarattığı bugünlerde gizlenmiş borç olabileceği endişesinin Yunanistan’a dair büyük bir güvensizlik yarattığı belirtildi.
Habere göre Goldman Sachs, 2002 yılında Yunanistan Hükümeti’ne vadeli işlem enstrümanlarından swap ile 1 milyar dolarlık kaynak sağladı. Bu işlemin yasa dışı olması söz konusu değil ancak böylece elde edilen kaynak, bütçede borç olarak görünmedi.
Euro Bölgesi kurallarına göre ülkeler bütçe açıklarını gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 3’ü seviyesinde tutmak zorunda. Toplam borcun da gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 60’ını geçmemesi gerekiyor. Yunanistan bu sınırlara kriz öncesinde dahi uymuyordu.
Almanlar, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden atılmasını istiyor
Almanya’da Emnid’in, Bild am Sonntag için yaptığı ankete göre Almanlar’ın yüzde 53’ü Avrupa Birliği’nin gerektiği takdirde Yunanistan’ı Euro Bölgesi’nden atması gerektiğine inanıyor.
Ankete göre, Almanlar’ın yüzde 67’si Almanya’nın ve diğer AB hükümetlerinin Yunanistan’a milyarlarca euro kredi vermesine karşı çıkıyor.
Yunanistan Maliye Bakanı George Papakonstantinu ise dün yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi’nin borç krizindeki üyelerine yardım paketi hazırlayarak piyasaları sakinleştirmesi gerektiğini belirtti. Papakonstantinu gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 12.7’sine ulaşan bütçe açığının bu yıl yüzde 4’e indirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.(vatan)