"Nature" dergisinde yayımlanan bir çalışma, Doğu Antarktika Buzul Tabakası'ndaki buzulların ısı değişikliğine paralel olarak ileri geri hareket ettiğini gösterdi.
1963-2012 yılları arasında çekilen uydu fotoğraflarını inceleyen Durham Üniversitesi araştırmacıları, Antarktika'nın doğusundaki 5 bin 400 kilometrelik sahil şeridinde yer alan 175 buzulun konumlarındaki değişiklikleri belirledi. Araştırmacılar, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyrettiği 1970'ler ile 80'lerde buzulların yüzde 63'ünün karaya doğru çekildiğini, sıcaklığın düştüğü 1990'larda ise buzulların yüzde 72'sinin denize doğru ilerlediğini belirledi.
Durham Üniversitesi'nden Chris Stokes, araştırmanın buzul tabakasının iklim değişikliklerine göre hareket ettiğini ilk kez kanıtladığı için büyük önem taşıdığını söyledi.
Daha önce böyle bir hareketin bilinmediğine dikkati çeken Stokes, buzulların hareketinin deniz seviyesinin yükselmesine herhangi bir etkisinin olup olmadığını henüz bilmediklerini sözlerine ekledi.
Antarktika'nın batısının da büyük tehlike altında olduğuna işaret eden araştırmacılar, küresel ısınma sonucu ısınan deniz suyunun bölgedeki buz tabakasının büyük ölçüde erimesine neden olduğunu belirtti.
Bilim adamları, Antarktika'nın batısında ve Kuzey Kutbu'ndaki buzulların iklim değişiklikleri nedeniyle erimesi sonucu deniz seviyesinin hızla yükseldiği uyarısında bulunuyor. Sadece Grönland'da son 20 yılda 140 milyar ton buzulun eriyerek denize karıştığı sanılıyor.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...