Amerikan Pediyatri Akademisi tarafından yayınlanan makalede ebeveynlerin, çocukların ateşi çıktığı anda ilaca sarılmasının yanlış olduğunu, ateş düşürücülerin 'ihtiyaç halinde' kullanılmasının düşünülebileceğini belirtti. 'Ateş korkusu' olarak adlandırılan panik sebebiyle çocukların hayatlarının riske atılabiliyor olacağının altı çizildi.
Habertürk'ün haberine göre ateş durumunun, vücudun bir savunma mekanizması olduğunu söyleyen doktorlar, metabolizmanın enfeksiyonlarla savaşmasının bir göstergesi olduğunu ve bunun çok doğal olduğunu belirtiyor.
Çocuk ilaçları konusunda dikkatli olmakta fayda var şüphesiz.Hangi iki ilaç için ciddi bir uyarı geldi?
Ancak bazı hekimlerin aileleri ilaç kullanmaya teşvik etmesi ve ilaçların reçetesiz satılıyor olması telaşlı ailelerin yanlış tercih yapmalarına neden olabildiği söyleniyor. Türkiye'de de sıklıkla kullanılan ibuprofen ve parasetamol içerikli ilaçların, düşük ateş durumlarında kesinlikle kullanılmaması gerektiği belirtilen makalede 'Nurofen' ve 'Calpol' gibi ilaçların isimleri geçiyor.
Bu ilaçların kullanılması gerektiği durumlarda da yanlışlıkların yapıldığını söyleyen doktorlar, çocuklara sürekli olarak verilmesi halinde ciddi yan etkilere sebep olabileceğinin altını çiziyor. Bu yan etkilerin başında parasetamolün astım hastalığına, ibuprofen'in ise mide ülseri/kanaması ve böbrek problemlerine sebep olabileceği sıralanıyor.
İngiltere'de yayınlanan Mirror gazetesinin haberine göre de ilaçların dozlarına çok dikkat edilmesi gerektiği, doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmaması gerektiği, özellikle de ateşin düşük olduğu durumlarda tercih edilmesinin yanlış olduğu vurgulandı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...