Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Şenaran, çocukların yürümeye başlamalarından itibaren evde yalın ayak veya çorapla dolaşmalarında fayda olduğunu belirterek "Bu, hem sinir sisteminin gelişmesinde, kasların kuvvetlenmesinde önemlidir hem de ayak tabanındaki küçük kasların çalışması için gereklidir" dedi.
Prof. Dr. Şenaran, yeni yürümeye başlayan çocuklarda ayakkabı seçiminin önemine dikkati çekerek alınacak tedbirlerle çocuğun sağlıklı gelişimini üst düzeye çıkarmanın mümkün olduğuna söyledi.
Bu tedbirlerden birisinin, ayakkabının doğru seçilmesi ve ev ortamında mümkün olduğunca ayakkabı kullanılmaması olduğunu ifade eden Şenaran, "Çocukların yürümeye başlamalarından itibaren evde yalın ayak veya çorapla dolaşmasında fayda var. Bu, hem sinir sisteminin gelişmesinde, kasların kuvvetlenmesinde önemlidir hem de ayak tabanındaki küçük kasların çalışması için gereklidir" diye konuştu.
"Büyük, geniş ayakkabılar kullanılmamalı"
Çocuğun ilk ayakkabısının tabanının esnek olması ve ayakkabının ayağın hareketleriyle mümkün olduğunca uyum sağlaması gerektiğine işaret eden Şenaran, şöyle devam etti:
"Tahta veya köseleyi önermiyoruz çünkü yürümelerini veya ayağın yere adapte olmasını zorlaştırıyor. Ayağın ayakkabı içinde çok fazla oynaması da sağlıksızdır. Bu nedenle büyük, geniş ayakkabılar kullanılmamalı, bilek hareketlerini kısıtlamaması için boyunlu ayakkabılar yerine bileğin altında kalanlar tercih edilmeli."
Yüksek tabanlı ayakkabıları da önermediklerini dile getiren Şenaran, her çocuğun ayak yapısının standart olmadığını, rahat edebileceği ayakkabıların tercih edilmesi gerektiğini aktardı.
Bilinenin aksine, piyasada tam ortopedik veya yarı ortopedik diye satılan ayakkabıların da her çocuk için uygun olmadığını vurgulayan Şenaran, "Aileler, yeni yürümeye başlayan çocukları için ayakkabı seçerken, esnek tabanlı, ayak numarasına uygun, bileğin altında kalan, sivri uçlu olmayan, topuk kısmı destekli, çok yüksek olmayan tabanlı ayakkabıları tercih etmelidir" görüşünü kaydetti.
Kaynak : AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...