E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Doç. Çalışır, 'Verem, toplu taşımada bulaşmaz' 

Veremin, en çok ilaç kullanmayan hastaların yakın çevresine ve 5 yaş altı çocuklara bulaştığını belirten Doç. Çalışır, "Toplu taşıma araçlarında bulaşma riski çok azdır" dedi

3.01.2015 - 13:34
Doç. Çalışır,  Verem, toplu taşımada bulaşmaz

Veremin, en çok ilaç kullanmayan hastaların yakın çevresine ve 5 yaş altı çocuklara bulaştığını belirten Doç. Çalışır, "Toplu taşıma araçlarında bulaşma riski çok azdır" dedi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada verem (tüberküloz) hastalığının, çoğunlukla akciğerlerde görülen bir enfeksiyonrahatsızlığı olduğunu belirtti.  

Hastalığın geçmişinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten Çalışır "Mısır mumyalarında, tüberkülozun izlerine dair bulgular saptanmıştır. Hastalığın salgınlar yapması ve toplum içinde bilinir hale gelmesi 18. yüzyıl Avrupası'nda başlamıştır. Sanayi devrimi ile kentlerde, sanayi bölgelerinde yoğunlaşan yoksul nüfus arasında başlamış ve ardından yayılmıştır. O dönemlerde etkin tedavisinin bilinmemesi nedeniyle de kitlesel ölümlere yol açmıştır" ifadelerini kullandı.

Veremin günümüzde artık tedavi edilebildiğini vurgulayan Çalışır, dünyada 2012'de 8,6 milyon yeni tüberküloz hastasının ortaya çıktığını, yılda yaklaşık 1,3 milyon kişinin de bu nedenle öldüğünü aktardı. 

Türkiye'de ise 2012'de 14 bin 619 tüberküloz hastasının tespit edildiğini aktararak, tedavinin SağlıkBakanlığı'nca ücretsiz yapıldığını anımsatan Çalışır, verem savaş dispanserleri tarafından ilaçların belirli bir düzen içerisinde ücretsiz temin edildiğine değinerek şöyle konuştu: 

"Tedavi başlangıçta 4, ikinci ayından sonra 2 tür ilaç kullanılmak üzere 6 ay sürmektedir. Uzun süren böyle bir ilaç tedavisinde devamlılık çok önemlidir. Tüm dünyada yıllardır uygulanan 'Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi', ülkemizde ise 2006'dan beri uygulanmaktadır." 





'İLAÇ KULLANANLAR HASTALIĞI BULAŞTIRMIYOR'
Türkiye'de, hastalığın hem genç nüfus arasında hem de 65 yaş üstünde sık görüldüğünü belirten Çalışır, hastalığı, en çok tanı konulmamış veya ilaç kullanmayan hastaların yakın çevrelerine bulaştırdığına dikkati çekti. 

Çalışır, "Bulaşma en çok ilaç kullanmayan hasta ile aynı odayı paylaşan yakınlarına ve evdeki 5 yaş altı çocuklara olmaktadır. Kent yaşamının vazgeçilmez ögesi olan toplu taşıma araçları ile seyahat sırasında hastalığın bulaşma olasılığı yok denecek kadar azdır. Tüberküloz hastalığı nedeniyle tedavi gören kişilerin, hastalığı bulaştıracağından korkuluyor. Fakat ilaç içen hastalar, hastalığı bulaştırmıyor" ifadelerini kullandı. 

'EN ÖNEMLİ NOKTA TEDAVİYİ AKSATMAMAKTIR'
Hastalığın tedavisinde erken tanının önemli olduğunu ve iyileşme sürecini olumlu etkilediğini vurgulayan Haluk Çalışır, tedavi sürecinde hastanede yatmaya gerek olmadığını kaydetti.
Doç. Dr. Haluk Çalışır, tüberkülozun tedavisinde dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle sıraladı: "Tüberkülozun 6 ay süren tedavisinin püf noktası, tedaviyi aksatmamaktır. Düzenli ilaç kullanıldığında hastalık tamamen iyileşir. Hastalığın tedavisi sırasında özel bir beslenme rejimi uygulanmasına gerek yoktur. İlaç tedavisi başlanıldıktan kısa bir süre sonra hastanın iştahı açılmakta ve kaybettiği kiloları almaktadır. Bu dönemde hastayı gereğinden fazla beslemek, genel vücut sağlığını açısından olumsuz bile olabilir. Tüberküloz hastalığı düzenli tedavi ile tamamen iyileşen bir hastalıktır ve genellikle hastanın daha sonraki hayatı için herhangi bir kısıtlanmaya neden olmaz."
posta

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ayva'yı Yiyen Hastalıklardan Korunuyor!
Meyvesinde pektin, tanen, organik asit, A ve C vitamini ile mineraller ...
Binlerce kişi organ bekliyor !!!
Organ bağışı için başta böbrek bağışını bekleyen binlerce kişi sırada ...
Ameliyat olmak için girdi kan kanseri olarak çıktı!
Olayda ayakları yanan hasta, bir süre sonra kan kanserine yakalandı. Talihsiz ...
 
Bol bol kahkaha atarak hafızanı güçlendir!
Uzmanlar hafızanızı güçlendirmek için bol bol kahkaha atılmasını tavsiye ...
Bir Aile Doktoruna Yılda 10 Bin Hasta Düşüyor!
Sendikanın raporuna göre, Türkiye'de 21 bin 175 aile hekimi görev yapıyor ...
Yeni Yılın ‘BEN’ Kararları...
Yeni yılın ilk haftaları değerlendirin...
 
Kanser Olduğunu Köpeği Sayesinde Öğrendi!
İngiltere'de 46 yaşındaki Josie Conlon adlı kadının, köpeğinin göğsüne ...
Karnınız Ağrıdığında Sakın Bunu Yapmayın!
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Öztürk, karın ağrısının önemli bir ...
Kanser Hakkında Açıklama Yaptı Tıp Dünyası KARIŞTI...
Kanser hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Bilim insanı Dr. Richard ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
fransa
Ak Parti
Recep Tayyip Erdoğan
Çankaya
haberler
emrah yılmaz
EURO2016
deprem