Batı Akdeniz'den yapılan doğal taş ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 arttı. Bölgenin doğal taş ihracatı 9 ayda 200 milyon doları aştı.
Bu yıl beşincisi düzenlenen ve ilk kez Türkiye’de yapılan Dünya Doğaltaş Kongresi Antalya’da başladı. Kongreye dünyanın farklı coğrafyalarından akademisyenler ve doğaltaş üreticileri ile ihracatçıları katıldı. Sektörle ilgili değerlendirmeler yapılan kongrede konuşan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Madencilik Komitesi Başkanı Ercan Akın, Batı Akdeniz’in doğaltaş ihracatının her yıl arttığını söyledi.
BAİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Madencilik Komitesi Başkanı Ercan Akın, Batı Akdeniz’den yapılan doğaltaş ihracatının yüzde 40 arttığını söyledi. Akın, bölgedeki doğal taş ihracatının 9 aylık dönemde 200 milyon doları aştığını ve ihracatta geçen yıla oranla yüzde 40 artış yaşandığını kaydetti. Bölgenin doğal taş ihracatıyla ilgili bilgi veren Akın, Türkiye için büyük önem taşıyan sektörün daha da gelişmesi için kurum ve kuruluşların işbirliği içerisinde olmasını istedi.
Sektörün gelişmesi için girişimlerde bulunduklarını ifade eden Akın, Ekonomi Bakanlığı’ndan yurt dışı fuarlara milli düzeyde katılımı sağlayacak olan organizasyon yetkisi de aldıklarını söyledi. Burdur Beji, Finike Limra ve Isparta Ottoman Beji’nin doğaltaş endüstrisinde dünya markası olduğunu kaydetti.
Bölgenin doğal taş ihracat rotasında 80’den fazla ülke yer aldığını ifade eden Akın, en önemli alıcı ülkenin Çin Halk Cumhuriyeti olduğunu onu Birleşik Arap Emirlikleri ile ABD ve Orta Doğu ülkelerinin takip ettiğini söyledi. Doğaltaş ve mermer ürünleri ihracatında katma değerin yüzde 100’e yakın olmasının ihracatın önemini daha da arttırdığına değinen Akın, şöyle devam etti: "Doğaltaş sektörü ülke insanı için önemli bir istihdam kaynağı. Madencilik, özelde ise doğaltaş sektörü hem ülkemiz hem de bölgemiz ekonomisi adına büyük önem arz ediyor. Sektörün son yıllardaki ihracat performansı incelendiğinde bu durum açık bir şekilde ortaya çıkar. 2013 yılında Türkiye maden sektörü ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 21 artışla 5 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın yaklaşık 2,2 milyar dolarını doğaltaş ihracatı oluşturuyor. Aynı dönemde BAİB üzerinden yapılan maden sektörü ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 80 oranında artarak 250 milyon doların üzerine çıkarak, 200 milyon doları aştı."
Bu yılın 9 aylık döneminde Türkiye’nin madencilik sektörü ihracatının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 oranında gerilme yaşadığını kaydeden Ercan Akın, "Ocak-Eylül döneminde ihracat 3,5 milyar dolar seviyesinde kaldı. Bu rakamın yaklaşık yarısını doğaltaş ihracatı oluşturmaktadır. Son yıllarda hızlı bir seyir izleyen doğaltaş ihracatında 2014 yılında yaşanan gerileme üzerinde durulması gereken hassas bir durumdur. Doğaltaş sektöründeki tüm kurum/kuruluşların gelecekte sıkıntılar yaşanmaması adına sorunların çözümü noktasında işbirliği halinde hareket etmesi büyük önem taşımaktadır." diye konuştu.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...