Yavuz Semerci/Gazeteport
Dün yabancı bir ajanstan geçen haberin başlığı şöyleydi: Dünya borsaları son bir ayda 10 trilyon dolar değer kaybetti.
Gelişmiş ülkelerde insanlar birikimlerinin önemli bir bölümünü hisse senetlerinde tutar. Ve yatırım yaptıkları şirketlerin her yıl kendisine verdiği kar payını önemser. Özellikle emekli insanlar, emekli maaşlarının dışında bu kar paylarıyla yaşamlarını sürdürür. Şirketlerin değerleriyle yakından ilgilidirler. 10 trilyon dolarlık bir değer kaybı küresel mali krizin boyutunu göstermesi acısından yeteri bir veri.
Değer kayıpları, hisse senedi yatırımcılarının (kişi başına yıllık geliri 50 bin doların üzerinde olan milyonlarca dünya vatandaşından bahsediyoruz) tüm tüketim alışkanlıklarının değişmesine ve geleceğe yönelik planlarında değişikliklere yol açıyor. Daha az harcama ve daha az borçlanma dönemi başlıyor.
"Bize bir şey olmaz" dönemi bitti, "bize ne olacağını" tüm bireyler olarak tek tek tahlil etmek zorundayız. Ve kişisel önlemlerimizi almalıyız.
*****
Bir kaç gündür "Medya ve Kriz" üzerine yazılar yazıyorum.
Son bir ayda sadece YTL'nin yüzde 40'a varan değer kaybının bile Türk medyasında nasıl yıkıcı etkiler yaratabileceğine yönelik veriler aktarıyorum. Acaba rakamlarım yanlış mı diye şüphe etmeye başladım. Neden mi?
Size bugün bazı gazetelerin kaç sayfa çıktığını yazayım: Hürriyet 112 sayfa, Sabah 84 sayfa, Milliyet 68 sayfa, Vatan 66 sayfa, Zaman 56 sayfa, Posta 46 sayfa, Akşam 46 sayfa, Star 40 sayfa...
Bugün tiraj rakamları ne olacak bilmiyorum ama yaklaşık Hürriyet 600 bini, Sabah 450 bini, Vatan 200 bini, Milliyet 250 bini, Zaman 400 bin adetlik satışın üzerine çıkacaklar.
******
Bu işin ekonomisi üzerine saatlerce konuşabiliriz. Bir veriye dikkatinizi çekmek istiyorum.
Gazetelerin tümü için geçerli, bir gazete sayfasının, kağıt ve baskı maliyeti 0.5 sent olarak kabul ediliyor. (Her gazeteye göre değişmekle birlikte bazı uzmanlar bu rakamı 0.6 sent olduğunu söylüyor.)
Anlayacağınız, YTL değer kaybediyor. maliyetler artıyor, gazete fiyatları yükselmiyor, sayfa sayıları da düşmüyor...
İnsan bu kriz ortamında hiç değilse gazete sayfa sayılarının düşeceğini sanıyor. Ama yanılıyoruz.
Çalık ve Doğan Grubu her bir sayfa baskı için 2 ay öncesine göre neredeyse yüzde 40 daha çok zarar ediyor. Başka bir deyişle bir ay önce gazete başına 15 sent zarar edenlerin zarar miktarı yüzde 40 arttı.
Burada klasik düşünce şu: Doğan Grubu lider. Onlar fiyat artırmadan diğer grupların gazete fiyatlarına zam yapması imkansız. Onlar da zam yapmıyor, sayfa sayılarını düşürmüyor. Biz nasıl düşürelim?
Bir tahminde bulunayım:
Artık bu düşüncede değişecek, hovardalık dönemi bitecek, Doğan gazete fiyatlarını artırmaya yanaşacak, sayfa sayısını düşürecek ve zararların daha makul bir seviyeye inmesi için manevralar yapmaya başlayacak. Çünkü kriz, Doğan Grubu'nu da hayal edemeyeceği kadar büyük zarar etmesine yol açıyor.
Haftaya, sayfa sayıları düşen gazeteler satın almaya hazır olun. Çünkü pazar liderinin de dayanacak güçü kalmadı.
Pazartesi günü Doğan Grubu'na yönelik yazıyla "Kriz ve Medya" dizisine devam edeceğim.
Bana göre, ne Aydın Doğan'ın hükümetle kavga edecek gücü, ne de hükümetin Aydın Doğan'ı atış tahtasına koyarak politika yapacak kadar lüksü kaldı.
Pazartesi buluşmak üzere iyi hafta sonları...
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...