İşte Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:
Vefatının 78. yıl dönümünde kurtuluş savaşımızın başkomutanı, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’i hayırla yad ediyorum.
Milletimiz nezdine Çanakkale Savaşı ile, Kurtuluş Savaşı ile, Doğu ve Güneydoğuda yıllardır yürüttüğümüz mücadeleyle 15 Temmuz darbe girişiminin hiçbir farkı yoktur.
Bunların hepsi milletimizin yedi düvele karşı verdiği istiklal ve istikbal mücadelesidir. Bizim kültürümüzde sömürgecilik anlayışı yoktur.
Bugün gidin Suriye’ye, Irak’a, Kuzey Afrika’ya, Balkanlar'daki herhangi bir yere. Orada Türkiye ile ilgili kanaatlerde sorun, hiçbir yerde sömürge, zulüm, katliam gibi ifadeler duyamazsınız. Bunların yerine “Vefalı Türk geldi” ifadesini işitirsiniz.
Hani diyorum ya dünya beşten büyüktür. Türkiye, Türkiye’den büyüktür. Bunu böyle bilelim. Biz 780 bin kilometrekareye sığamayız. Bizim fiziki sınırlarımız başkadır, gönül sınırlarımız başkadır.
Türkiye Cumhuriyeti, gökten zembille inmiş bir ülke değildir. Gazi Mustafa Kemal de nevzuhur bir devlet adamı değildir. Anadolu Selçuklu’nun bıraktığı yerden bayrağı nasıl Osmanlı aldıysa, Osmanlı'nın bıraktığı yerden de Türkiye Cumhuriyeti almıştır.
Gazi Mustafa Kemal aslında bir Osmanlı zabitidir. Anadolu’ya da resmi bir görev için geçmiştir. Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşımıza yüklediği anlam çok önemlidir.
Yeni Türkiye kavramının ilk kez Gazi Mustafa Kemal tarafından Nutuk’ta defalarca zikredildiğini burada söylemek isterim. Bu kavram üzerinden bizi yıpratmak isteyenlerin aslında cumhuriyet ruhuna ne kadar uzak olduğunu bilmeniz gerekir.
Gazi Mustafa Kemal’in en çok hayran olduğu devlet yöneticileri arasında Fatih Sultan Mehmet’in olduğunu bilmediklerini söylemek isterim. Fatih gibi Gazi de milletine sonsuz bir güven besliyordu. Herkes umutsuzluğa kapılırken o geldikleri gibi gidecekler diyecek gücü milletine olan sarsılmaz inancından alıyordu.
Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |