Erdoğan’ın küresel mali krizle ilgili şunları söyledi:
Türkiye eskisi gibi krizlere açık değildir. Son yıllarda uygulanan mali disiplin mali sektörün önemli ölçüde güçlenmesi artan uluslar arası rezerv düzeyi borçlarda sağlanan iyileşme Türkiye’nin şoklara karşı direncini ciddi anlamda artırmıştır. Irak savaşı 2006 küresel mali çalkantılar ve Gürcistan’da yaşanan gelişmeler gibi şoklar karşısında dayanıklılığını ispat etmiştir. Bugün çok daha büyük bir dalgalanmadan geçiyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın: bu krizi bu dalgalanmayı da asgari etkiyle aşacak belirlemiş olduğu hedeflere doğru ilerlemeye devam edecektir. Bu süreç Türkiye için fırsata dönüştürülebilecek bir süreç de olabilecektir.
Öte yandan bulunduğumuz türbülans ortamında büyüme performansımız geçmiştekilerin altında kalacaktır.
Başbakan Erdoğan uluslararası piyasalarda yaşanan ekonomik krizi değerlendiriyor.
Yüz yılda bir görülecek bir kriz olarak görülen bu olay sadece bir kriz olarak kalmamış finans sektöründen başka alanlarıda etkilemiştir. Dünya ekonomisinde gözle görülür bir yavaşlama var. Gıda ve enerji fiyatları önemli bir risk. Orta ölçekli ekonomiler bu olaydan etkilenmiştir. Gelişen ülkelerde ihracat performansı olumsuz etkileniyor.
Türkiye'nin tüm dünyayı sarsan bu dalganın dışında kalması düşünülemez. Bugünün ekonomik dünyasında dünya ile bütünleşmeden kalkınmak mümkün değildir.
Son 6 yıl içinde yaşanan küresel ve ulusal krizler aldığımız önlemler sebebiyle etkisini en az göstermiştir. Türkiye'nin şoklara karşı direnci arttı. ekonomimizin dayanıklığını gördük. Bu ispat edildi.
Türkiye bu krizi aşacak. Ancak büyüme temposu beklentinin altında kalacak. İhracatçılar yeni pazarlara açılım yaptı. Küresel yavaşlamanın ihracat üzerinde etkisi düşük olacak. Mali disiplin konusunda kararlı ve titiz uygulamalarımız sürecek.
Faiz giderleri harcamalar içindeki oranı azaltıldı. Bütçede hedefleriş yakalama konusunda kararlıyız.
Vergi politikaları konusunda etkinliğin artırılması sürüyor. İlk 8 ayda 40.9 milyar YTL FDF yakaladık. Bütçe fazla verdik. Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede kapsamlı planı açıklayacağız.
Geldiğimiz noktada bir çok Avrupa ülkesinden daha iyi durumdayız. Mali disiplin sayesinde kamu bors stoku düştü. Borç stoğu rakamlarında 2004 yılından itibaren Masting kriterlerini yakaladık. Kamu borç yükü düşerken borcun yapısında da bir iyileşme oldu. Borçlanma ve mali yapı üzerindeki etkiyi düşürmek için Merkez Bankası döviz rezervini elinde tutmaktadır. Piyasalardaki olası dalgalanmalara karşı hazırlıklıyız. Türkiye 90'lı yıllardaki yaşananları yaşamayacaktır. Hükümetimizin en öncelikli hedefi fiyat istikrarırıdır.
Enflasyondaki düşüş eğilimi ekonomik şoklar nedeniyle yavaşlamıştır. Bunda gıda fiyatlarındaki artış etkili olmuştur. Merkez bankası enflasyonla mücadelede kararlı tutum sergiledi. Dalgalanmanın yavaşlaması sonucu yaşanacak fiyat istikrarı enflasyonda güçlü bir düşüş yaşanacaktır. Cari açık sorununun temelinde tasarruf açığı ve enerji açığı var. İhracat ve finansman kalitesi cari açık için olumludur.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...