Gazeteci Fatih Altaylı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Emin olun ekonomide yaşadığımız sıkıntıların çok önemli bir kısmı iktisadi değil, siyasi saikle hayata geçirilen oyunların ürünüydü” açıklamasına hak verdiğini belirterek, “Naci Ağbal’ı hangi siyaset görevden aldırdıysa, faiz indirim emrini kim verdiyse bu operasyonun siyasi ayağı odur” dedi.
İŞTE FATİH ALTAYLI'NIN YAZISI
Cumhurbaşkanı’na göre, Türkiye’deki ekonomik sorunların kaynağı “siyasi operasyon” imiş.
Katılıyorum.
Tamamen siyasi operasyondur.
Kimilerine göre Erdoğan’ın bahsettiği operasyon 2021’in Eylül ayında başladı.
2021 Eylül ayında Türkiye’de enflasyon oranı aylık olarak yüzde 1,25 olurken, bir yıllık enflasyon ise 19,58 idi.
Faizler ise yüzde 19 seviyesinde idi ve enflasyonla neredeyse aynı oranda, hafifçe negatif idi.
Dolar kuru ise eylül ayında ortalama 8 lira 80 kuruş olarak seyretmişti.
Ve o ay toplanan Para Piyasası Kurulu siyasi bir baskı ile faiz indirimlerine başladı.
4 ay içinde Merkez Bankası’nın politika faizi 5 puan geriletildi ve 14’e düşürüldü ve bu dört ayın sonunda Ocak 2022’de dolar kuru 18,73 kuruşa yükseldi.
Panik başladı. Kuru durdurmak mümkün görünmüyordu.
Ardından Türkiye’ye karşı yapılan ikinci siyasi operasyon geldi. Birileri Kur Korumalı Mevduat diye Türkiye’nin daha önce başka bir isim altında denediği bir saçmalıkla TL’nin hızlı değer kaybını engellemeye çalıştılar.
Bu çok açık biçimde “gizli faiz” demekti. Merkez Bankası faizi indirmişti ama gerçek faiz, indirim öncesi yüzde 19’u bile hızla aşarak yüzde 70’lere kadar fırlamış ve ekonominin başına uzun vadeli bir KKM çorabı örülmüştü.
Ancak siyasi operasyonu çekenler operasyona devam ediyordu. Faizler indirilmeye devam etti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...