Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılının doğum rakamlarını açıkladı. Geçen yıl Türkiye’de önceki yıla göre yüzde 3.6 oranında artışla 46 bin 287 daha fazla bebek doğdu. Kadın başına 2013 yılında 2.10 çocuk olan doğurganlık hızı, 2014’te 2.17 çocuğa yükseldi. Doğurganlık hızının en yüksek olduğu il kadın başına 4.52 çocuk ile Şanlıurfa olurken, en düşük olduğu il 1.47 çocuk ile Edirne olarak kayıtlara geçti.
EĞİTİM ARTTI ÇOCUK SAYISI DÜŞTÜ
TÜİK’in açıkladığı istatistikleri uzmanlar Habertürk için yorumladı. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Özmete, doğurganlık hızının nüfus yenileme hızının üzerine çıkmasının gelecek yıllardaki nüfus yapısına (yaşlı ve genç) etkisine ilişkin soru üzerine, “Doğurganlık hızı 2.17, nüfus yenileme hızı 2.1’dir. Bu durum, nüfusun gençleştiğini ve yaşlı nüfusun azaldığını göstermez. Türkiye’de, geçen yıl yaşlı nüfus 7.5 iken, bu yıl 7.7’ye çıktı. Türk halkı yaşlanmaya devam ediyor” dedi. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yoksulluğun çocuk sayısında etkili olduğunu ve doğumların artmasını tetiklediğini söyledi. “Çocuklar büyüdüğünde aile için hem maddi hem de insani kaynak olarak görülüyor” diyen Özmete, şunları kaydetti: “Çocuk, tarım işçisi ya da mevsimlik işçi olarak çalıştırılmakta ve yoksul aile için ekonomik kaynak haline gelmektedir. Bu ailelerde çocuklar için daha iyi eğitim talebi, daha iyi bir yaşam isteği çocuk sayısının kendiliğinden azalmasına neden oluyor.Kadının çalışma yaşamında var olabilmesi ve çocuk sahibi olmasını destekleyen sistemlere ihtiyacımız var.”
‘İKİNCİ EŞ ARTIRDI’
Gazi Üniversitesi Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Nüfus Uzmanı Doç. Dr. Salih Şahin, Doğu’da her zaman doğum oranlarının yüksek olduğunu belirterek, “3 çocuk veya 5 çocuk gibi tavsiyeler kentte yaşayan eğitimli nüfusun dikkatini çekmiyor. Eğitimli insanlar planlı şekilde doğum yapıyor. Belli kesimlerin etnik nedenlerle nüfusu artırmasını da göz ardı etmemek gerekir. Kırsal kesimde ve köylerde ikinci evlilikler var. İkinci eşler de doğurganlık hızını artıyor. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde ekonomi, sosyal hayat ve ikinci evlilikler nedeniyle geçmişten bu yana doğum hızı yüksek” dedi.
habertürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...