Fransa’da Nicolas Sarkozy’nin Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından Fransız medyası da büyük bir ölçüde Elysee Sarayı’nın yörüngesine girdi. Gazete ve TV patronlarıyla çok yakın ilişkiler içinde olan Sarkozy aleyhindeki haberler ya hasıraltı edilmeye başlandı ya da küçük görüldü. Bu duruma isyan bayrağını açan ilk gazeteciler ise Fransa’da pazar günleri yayınlanan ve 370 bin gibi sağlam bir tiraja sahip olan Journal du Dimanche’nin (JDD) çalışanları oldu. Çalışanlar, Sarkozy için “kardeşim” tabirini kullanan patronları endüstri devi Arnaud Lagardere’e bir isyan mektubu yazarak “yandaş medya olmak istemiyoruz. Okuyucularımız bizi terk ediyor. Tarafsız olmak zorundayız” mesajı verdi. Tarafsızlığı savunan gazetecilerin bu mektubu muhalif internet sitelerinde ve sol görüşlü Liberation gibi gazetelerde yayınlandı. İsyancı gazeteciler sendika desteğini de arkalarına aldı.
“Artık alay konusu olmaktan bıktık”
Gazeteciler Sendikası’na bağlı JDD çalışanları, isimsiz olarak verdikleri röportajda diğer gazetelerdeki meslektaşlarının kendileriyle dalga geçtiğini belirterek, “Artık alay konusu olmaktan bıktık. Tarafsız gazetecilik yapmalıyız” ifadesini kullandı. Bu isyan açıklamaları aynı zamanda gazetenin yönetim kadrosuna da bir muhtıra niteliği taşıyor. Çünkü Sarkozy’yi öve öve bitiremeyen haberlerin hemen hemen hepsinde gazetenin genel yayın yönetmeni Claude Askolovitch’in imzası var. İşte örnekler:
SARKOZY DÜNYANIN HAKİMİ: Sarkozy’nin G20 zirvesine katılmasının ardından yayınlanan başyazı cumhurbaşkanının tüm dünyayı dize getirdiğini kaydetti.
FRANSIZLAR PAZARLARI ÇALIŞMAK İSTİYOR: Sarkozy’nin Pazar günleri dükkan açmayı yasaklayan yaşayı değiştirmek istediğini açıklamasının ardından yayınlanan makale “reformu” savundu. Oysa ki, Fransa’da halkın onemli bir bölümü Pazar günleri çalışılmasına karşı...
CARLA BRUNİ HAREKETE GEÇTİ: Manşetten verilen haberde Fransa’nın yeni First Lady’si Carla Bruni’nin sosyal faaliyetlerine ve yardım çalışmalarına övgü yağdırıldı.
İŞTE İSYAN MEKTUBU
Gazetenin yayın politikası ciddi bir değişim içinde. En büyük gücümüz tarafsızlığımızdı. Artık bunu kaybediyoruz. JDD artık Cumhurbaşkanlığı ve hükümet haberlerini objektif bir şekilde ele almıyor. Son dönemde yayınlanan manşetlerimiz bunun açık göstergesi. JDD, Cumhurbaşkanı’nın gezilerini de çoğunlukla onunla arasına hiçbir mesafe koymadan izliyor. Birçok okur -tabii henüz JDD almaktan tamamen vazgeçmemiş olanlar- tarafsızlığımızı sorguluyor ve gazeteyi okumaktan vazgeçmekle tehdit ediyor. Mevcut yayın çizgisinin satışları etkileyeceğinden endişe ediyoruz ve Lagardere Grupe’un yönetiminden gazetenin bağımsızlığını garanti etmesini istiyoruz.
Medyada bir dev
Arnaud Lagardere 47 yaşında ve 802 milyon euro’luk şahsi servetiyle Fransa’nın en zengin 65’inci kişisi. Lagardere Grupe’un dünyada toplam 233 şirketi bulunuyor. 33 bin 500 kişi çalışıyor, 2008 yılı cirosu ise 8.5 milyar euro. Lagardere Groupe’un medyada sahip olduğu şirketler şöyle :
1. Hachette YAYINCILIK: Fransa’nın en büyük ikinci yayınevi. Yılda 1.6 milyar euro ciro yapıyor.
2. Hachette Filipacchi Medias (HFM): Dunyanın en büyük dergi grubu. Beş kıtada, 134 ülkede toplam 165 dergi yayınlıyor. Paris Match, Elle, Marie-Claire dergilerden bazıları.
3. Hachette Dağıtımcılık: Dünyanın en büyük yayın dağıtım şirketi. Lagardere Media’nın cirsunun yüzde 50’sı (3.7 milyar euro) buradan geliyor.
4. Lagardére Active: Şirketin radyo ve televiyon kanadı. Fransa’nin önemli radio kanalları Europe 1, Europe 2, RFM, Virgin Radio bu gruba ait.
Pınar ERSOY - LILLE / VATAN