Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Gazze ofisinden yapılan açıklamada, BM Cenevre ofisinin basın toplantısına telefonla katılan Ironside'nin, "İsrail saldırılarında 400'den fazla çocuk hayatını kaybetti, travma yaşayan yaklaşık 400 bin çocuk ise zor bir gelecekle karşı karşıya" dediği aktarıldı.
Açıklamada Ironside'nin "Nasıl olur da ebeveynlerden, bir beşer olarak yaşamaya bile güçleri yokken, çocuklarını olumlu bir şekilde kollamalarını, gözetmelelerini, ilgilenmelerini, terbiye etmelerini bekleriz. Burada tüm aile fertlerini tek bir saldırıda kaybeden insanlar var. Eğer 7 yaşındaysan daha önceden iki savaş ve şimdi de daha fecisini yaşamışsın demektir" ifadesine yer verildi.
Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz'da da karadan saldırıya geçmişti. Bir ay devam eden saldırılarının ardından Filistinli gruplarla İsrail arasında dün 72 saatlik ateşkes sağlanmıştı. Saldırılarda, 426'sı çocuk, 1868 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.
Doktorlardan "Gazze afet bölgesi ilan edilsin" önerisi
Öte yandan, Arap Doktorlar Birliği, Gazze'nin afet bölgesi ilan edilmesini talep etti.
Mısır'ın başkenti Kahire'de "İnsani felaket Gazze" adı altında basın toplantısı düzenleyen Arap Doktorlar Birliği Acil Durum ve Yardım Komitesi Başkanı İhab Ebu Ali, "Büyük bir insani felaketin yaşandığı Gazze'nin afet bölgesi ilan edilmesini ve İsrail saldırılarının durmasının ardından olabildiğince hızlı bir şekilde imar sürecinin başlatılmasını talep ediyoruz" dedi.
Ebu Ali, felaketin boyutlarının sadece ölü ve yaralı sayısıyla ölçülemeyeceğini, Filistin halkının yaşadığı büyük yıkımların dikkate alınması gerektiğini kaydetti.
İhab Ebu Ali, "Sağlık sistemi çöktü. Gazze tarihindeki en büyük krizi yaşıyor. Savaş bitse bile bu insani kriz aylar boyu devam edecek" diye konuştu.
Toplantıya telefon bağlantısıyla katılan Arap Doktorlar Birliği Gazze yetkilisi Mahmud Ebu Dıraz da İsrail saldırıları nedeniyle tüm fertleri ölen aileler olduğunu söyledi.
Saldırılardan kaçarak evlerinden göç edenlerin sayısının 500 bini bulduğunu ve bu kişilerin sınırlarda barınaksız yaşamaya çalıştığını kaydeden Ebu Ali, İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 85'inin sivil olduğunu ve yüzlerce çocuğun hayatını kaybettiğini ifade etti.
Ebu Dıraz, "2008 ve 2012 yıllarındaki savaşları da yaşadım ancak bu sonuncusu hiçbirine benzemiyor" ifadesini kullandı.
Toplantıya katılan Ürdünlü milletvekili Muhammed Aşa ise Arap ülkelerinin tepkisinin yaşanan olaylar ölçüsünde olmadığını belirtti.
Mısır'ın krizi sonladırma amacıyla oynadığı rolden övgüyle söz eden Aşa, dünyaya İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarını ortaya çıkarma çağrısında bulundu.
Toplantı sonunda Gazze'de ve Mısır'ın Refah kentinde sahra hastaneleri kurulması, Filistinli göçmenler için sığınak, gıda, su ve ilaç temini gibi tavsiyelerin yer aldığı bildiri metni okundu.
Mısır hükümetinden Gazze'ye insani yardımlar için Refah Sınır Kapısı'nı süresiz olarak açmasını talep eden Doktorlar Birliği, uluslararası kuruluşlara da Gazze'ye yardım ve yeniden imarına destek taahhütlerini yerine getirmeleri çağrısı yaptı.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...