Gazze'yi karadan, denizden ve havadan ateş altına alan İsrail'in kullandığı bombalar da tartışma konusu oldu. Bombalar, konfeti misali havada saçılıyor ve düşerken çok geniş bir alana yayılıyor. İşte bu görüntüler, akla misket bombalarını getiriyor. Bölgeden bu fotoğrafları geçen Reuters ajansı, bunlara "bomba" ya da "füze" demiyor. İngiliz medyasında resimaltlarında "İsrail, uçaklarından ateşlenen silah sistemleri" yazıyor.
Böylelikle her metrekareye ölüm kusuluyor. İsrail'in kullandığı silahlar hakkında herhangi bir açıklama yok.
MİSKET BOMBASI NEDİR
Salkım bombası olarak da adlandırılan misket bombası, “bomba içinde bomba” olarak biliniyor. Hedefe atıldığında ana bomba infilak edince içindeki misket büyüklüğündeki minik bombacıklar dağılarak çevreye saçılıyor ve arka arkaya patlıyor. Etki alanı geniş olduğundan verdiği zaiyat da büyük oluyor. Hem silaha hem insana hem de maddeye karşı etkili.
Her bombanın içinde 202 bombacık var. Patladığında her bombacıktan 2 bin şarapnel parçası çıkabiliyor ve 73 m. yarıçapındaki bir alana etki ediyor. Bombacıklar patlamadan kaldığında kara mayınları kadar tehlikeli olabiliyor. Bu yüzden de güdümlü değil, ‘aptal bomba’ kategorisinde sayılıyor.
Bu bombaların 10'da biri hiç patlamayabiliyor ve aylar, hatta yıllarca fark edilmeden düştükleri yerlerde üzerilerine basılmayı bekliyor ve siviller, için tehlike oluşturabiliyor.
Konvansiyonel olmayan silahlar kategorisinde yer alan "misket bombaları"nın kullanımı yasak.
AMBÜLANSTAKİ 5 DOKTOR ÖLDÜRÜLDÜ
İsrail piyadelerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyinden ve Gazze kentinin doğusundan başlattıkları kara saldırısı devam ederken, ağır bombardımanda yaralıları almaya çalışan Gazzeli 5 doktor hayatını kaybetti.
Dün geceki ağır bombardımanlar sırasında Gazze kenti ve kuzeyindeki Cebaliye'de ambulanslarla yaralılara ulaşmaya çalışan doktorlardan, Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa hastanesi doktorlarından İhab Medhun ile Muhammed Ebu Hasira'nın da aralarında bulunduğu 5 doktor ve ambulans şoförleri, ambulansların hedef alınması sonucu öldü.
HER ŞEY, HER YER BOMBALANIYOR
Şifa hastanesi doktoru, sık sık kesilen telefonda, "Ambulanslar rahat hareket edemiyor. Onlar da bombalanıyor. Şu anda, (kuzeydeki) Beyt Lahya'nın güneyinde bir evde, sivillerden 20-25 kadar yaralı var. Ama ambulanslar bombardıman altında oraya gidemiyor" dedi.
Durumu, "Savaş durumu, bir savaşta ne yaşanıyorsa o" diye özetleyen doktor, "her şey her yer bombalanıyor" diye konuştu.
İsrail’in, Gazze’ye düzenlediği askeri harekata ilişkin Amerikan ordusuna bilgi verdiği belirtildi.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarına göre, harekattan hemen önce konuyla ilgili bilgi, Amerikan Genelkurmay Başkanı Michael Mullen’a, İsrailli muhataplarıyla temasta olan üst düzey Amerikalı yetkililer tarafından ulaştırıldı. İsrail Savunma Bakanlığının, harekattan bir kaç gün önce, resmi olmayan şekilde, kara operasyon niyeti konusunda Amerikalı muhataplarını bilgilendirdiği de gelen haberler arasında bulunuyor.
Öte yandan, İsrail’in harekatla ilgili bilgi vermesinin, ABD’den "olur" almak veya "yeşil ışık" almak anlamına gelmediği ifade ediliyor. İsrail Savunma Bakanlığı’ndan ABD’li muhataplarına gelen telefonun, bölgeyi haftanın yedi günü 24 saat uydu aracılığıyla izleyen ABD ile yanlış anlama olmaması için yapıldığı belirtiliyor.
BUSH
ABD Başkanı George W. Bush, son radyo konuşmasında İsrail’in Gazze’ye harekatına değindi.
Bush, "geçtiğimiz haftadan bu yana Orta Doğu’daki durumu, ulusal güvenlik ekibimin üyeleriyle birlikte çok yakından izliyorum. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, aktif bir şekilde diplomasiye angaje olmuş durumda" dedi.
Bölgedeki liderlerden, Suudi Arabistan Kralı, Ürdün Kralı, Mısır Cumhurbaşkanı ile Filistin Devlet Başkanı ve Başbakanı, İsrail Başbakanı ile görüştüğünü belirten Bush, şiddet olaylarının, terörist olarak nitelediği Hamas tarafından başlatıldığını ve Hamas’ın eylemlerinin Suriye ve İran tarafından desteklendiğini söyledi.
Hamas’ın, İsrail’in yok edilmesine çalıştığını ifade eden Bush, Hamas’ın, Gazze’de idareyi 18 ay önce bir darbeyle ele geçirdiğini ve bugüne kadar binlerce silah ve roketin bölgeye taşındığını ifade etti.
Bush, Hamas’ın, İsrail ile arasındaki ateşkesi, güney İsrail’e düzenlediği roket saldırılarıyla bozduğunu, bu saldırılara yanıt olarak İsrail’in Gazze’deki Hamas mevzilerine askeri harekat başlattığını söyledi.
Hamas’ın, sivil nüfus arasına teröristleri soktuğunu ve böylece masum Filistinlilerin hayatını riske attığını ileri süren Bush, "üzüntü verici şekilde, son günlerde Filistinli siviller öldürüldü. ABD, Filistin halkının yüz yüze kaldığı insani durumdan derin şekilde endişeli" dedi.
Bölgenin kontrolünü Hamas’ın devraldığı 2007 yazından bu yana bölgedeki Filistin halkının yaşam koşullarının kötüleştiğini söyleyen Bush, Hamas’ın kaynaklarını yol ve okul yerine roket alımına kullandığını savundu.
ABD’nin bu hafta BM aracılığıyla 85 milyon dolar katkıda bulunduğunu ve on milyonlarca dolar insani yardım sağladığını anlatan Bush, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e, Kahire’nin insani yardımın dağıtılmasındaki rolünü takdir ettiğini söylediğini anlattı.
İnsani acıları dindirmenin yanı sıra bütün ülkelerin bu kutsal topraklarda şiddetin sona erdirilmesi yolunda çalışması gerektiğini söyleyen Bush, "Bir an önce barışa dönülmeli" dedi.
ABD’nin, ateşkes için gereken diplomatik çabaları sürdürdüğünü belirten George W. Bush, ancak bu ateşkesin anlamlı olması gerektiğini söyledi ve "İsrail’e roket saldırılarının devam ettiği başka bir tek taraflı ateşkes kabul edilemez" diye konuştu.
İlgili bütün tarafların Hamas’ı, terörizmden vazgeçmesi ve Gazze’ye silah sızdırmaya son vermesi yönünde teşvik etmesi çağrısında bulunan Bush, kendi yönetiminin, 20 ocakta yönetimi devralacak Barack Obama ve ekibine gereken bilgileri aktarmayı sürdürdüğüne de işaret etti.
Bush, "Bütün müttefiklerimiz için barış ve güvenlik, İsrail halkı için özgürlük arayışındayız. Filistin halkı için, kendi vatandaşlarına hizmet eden, komşularına saygı duyan barışçı ve demokratik bir Filistin devleti arayışındayız. Bölgedeki herkes için terörün sona ermesi arayışındayız" şeklinde konuştu.
REGEV
Öte yandan CNN televizyonunda bir açıklaması yer alan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği harekatın, kendi halkını korumaya yönelik, savunma amaçlı olduğunu öne sürdü.
Regev, İsrail’in güneyinde yaşayanların sürekli roket saldırısı tehdidi altında olmasının kabul edilemeyeceğini, Hamas’ın bunu durdurması gerektiğini söyledi.
Operasyonun ne zaman sona erdirileceği yönündeki soruya karşılık Regev, "Amaçlarımıza ne zaman ulaşırsak operasyon o zaman sona erecek. Hamas saldırılarını durdurursa bu daha çabuk olur" dedi.
vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |