Her 5 kadından birini vuran demir eksikliği anemisi yaşamı olumsuz etkiliyor. Dr. Baltaoğlu, zamanla kalp yetmezliğine yol açan bu rahatsızlığın 10 önemli belirtisini ve yapılabilecekleri sıralıyor...
Demir eksikliği anemisi dünyada en sık görülen anemi türünü oluşturuyor. Bu hastalık zamanında tedavi edilmezse kalp yetmezliğine kadar uzanan ciddi tablolara yol açabiliyor.
Erken dönemde tedavi edilmesi hem sağlık hem de yaşam kalitesi için büyük önem taşıyor. Ancak bunun için öncelikle demir eksikliği anemisinin belirtilerini bilmek gerekiyor. Acıbadem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Baltaoğlu, demir eksikliği anemisinin belirtilerini anlatıyor...
1. SOLUK BİR CİLT Kanın kırmızı rengini veren hemoglabin azalırsa cilt soluk bir görünüme bürünüyor. Özellikle dudaklarda, yanakta solukluk belirginleşiyor.
2. DUDAKTA ÇATLAKLAR Düşük demir düzeyi nedeniyle kas sağlığını destekleyen kırmızı kan hücrelerindeki myoglobulin proteininde azalmaya bağlı olarak dil canlı rengini yitiriyor. Bunun yanı sıra dudak köşelerinde de çatlaklar oluşuyor. Yemek borusunda gelişen epitel dökülmesine bağlı olarak yutma güçlüğü gelişebiliyor.
3. SAÇ DÖKÜLMESİ: Oksijen desteğinin azalması nedeniyle saçlar dökülmeye başlıyor, tırnaklarda da çizgilenmeler ve düzleşme gibi sorunlar ortaya çıkıyor.
4. GÖZ KARARMASI: Kan hacminde azalmaya bağlı olarak ani hareketlerde göz kararması, baş dönmesi gelişebiliyor.
5. GERGİNLİK Demir eksikliği anemisi oksijen yetersizliği ile gergin yapıyor.
6. YAVAŞLAYAN TİROİT FONKSİYONU: Demir eksikliği tiroit fonksiyonlarını da yavaşlatıyor ve tiroidin metabolik etkilerini bloke ediyor.
7. TOPRAĞA AŞ ERMEK Demir eksikliği anemisi olanlar toprak, kireç, kil, tebeşir, kağıt vb maddelere aş erebiliyor.
8. HUZURSUZ BACAK SENDROMU Huzursuz Bacak Sendromu'na yaklanan kişilerin yüzde 15'inde demir eksikliği anemisi görülüyor.
9. HALSİZLİK VE YORGUNLUK Hemoglobin düzeyinin düşmesi sonucu özellikle alyuvarların oksijen taşıma kapasitesinde azalmaya bağlı olarak; halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, baş ağrısı, göğüs ağrısı gibi yakınmalar ortaya çıkabiliyor.
10. KALPTE ÇARPINTI Kan hacmindeki azalma kalp, debisini arttırabilmek için çok hızlanıyor. Bu da çarpıntı ve çabuk yorulma yakınmalarına neden oluyor.
NELER TÜKETELİM?
Muz: 1 adet orta boy muz günlük demir ihtiyacının yüzde 2'sini karşılar. Aynı zamanda besin lifi, C ve B6vitamini, potasyum, manganez bakımından iyi bir kaynaktır.
Uskumru Balığı: 100 gram uskumru balığı günlük B12 ihtiyacının 3 katı kadar B12 içermektedir. Uskumru dışında ton balığı, sardalye ve somon kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır.
Sığır ve kuzu eti: B12, selenyum ve çinko bakımından da zengin olan sığır etinin 100 gramı günlük demir ihtiyacının yüzde 11'ini karşılar. 100 gram kuzu eti günlük B12 vitamini ihtiyacının yüzde 39'unu ve demir ihtiyacının yüzde 9'unu karşılar.
Beyaz Peynir: B12 bakımından oldukça zengin olan beyaz peynir aynı zamanda günlük ihtiyacın yüzde 4'ünü karşılayacak kadar demir içerir.
Yumurta: 1 adet orta boy günlük demir ihtiyacının yüzde 5'ini ve B12 ihtiyacının yüzde 11'ini karşılar.
Tavuk : Kırmızı ete oranla daha az kolesterol içeren tavuk etinin 100 gramında 1 mg demir günlük ihtiyacın yüzde 6'sını, karşılar.
Ispanak: 100 gram çiğ ıspanak günlük demir ihtiyacının yüzde 15'ini karşılar. Manganez, çinko, potasyum, kalsiyum ve bakır mineralleri bakımından da zengin olan ıspanak aynı zamanda C vitamini, K vitamini, A vitamini, B6 vitamini ve folat bakımından çok iyi bir kaynaktır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...