Hisarcıklıoğlu, Bafra Ticaret ve Sanayi Odasınca organize edilen ''Dünya'da Yaşanan Ekonomik Kriz ve Türkiye'ye Etkileri'' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Yapılan her işte kazancın yolunun markalaşmaktan geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, markalaşmayanın yaşama şansının kalmayacağını söyledi.
Zenginleşmenin yolunun müteşebbislikten geçtiğini ve dünyanın artık bunu gördüğünü anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Bir ilin milletvekilleri ve yöneticileri tek yürek olursa başarı geliyor. Artık zenginleşmek, yaşamak istiyorsan bir araya gelmesini öğreneceksin, bunun başka yolu yok. Herkes ayrı bir yere çekerse, yok olur gidersin. Önümüzdeki dönem aynı işi yapanların bir araya gelmek ve ortaklık kurmaktan başka çıkışları yoktur. Yeni dönemde bunu yapmayanları zor günler bekliyor. Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır. Artık devlet eliyle yatırım yok, özel sektör yapacak. 1982 yılında üç milyar dolar ihracat vardı. Bunun yüzde 90'ı tarımdı. Biri geldi, dünyaya açılın dedi ve 132 milyar dolar ihracat yapılır hale geldi. Bunun yüzde 92'si sanayi malıdır. Avrupa'daki her üç televizyondan bir tanesi Türk malıdır. Hedef dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmektir. Türk müteşebbisi olarak biz bunu yaparız. 25 yılda yaptıklarımız ortada. Bizim insanımız dil bilmeden, yol harita bilmeden, elinde numune ile dünyaya mal satmaya çıkıyor. Bu özellik başka millette yok. Zengin olmaya mahkumuz, ama tek isteğimiz var. Avrupalı enerjiyi kaça kullanıyorsa bizde aynı fiyata kullanalım.''
Krizden kurtulmak için çifte çıpa uygulama zamanının geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bunun için güçlü ekonominin yanı sıra kaliteli demokrasinin de oluşturulması gerektiğini savundu.
Dünyada, 37 ülkenin krizle başı derde düşmeden önlem aldığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
''Küresel sistemin ilk krizini yaşıyoruz. Dünya ekonomisi ile bizim ekonomimiz büyüdü. Ancak, şimdi dünyanın bugüne kadar başına gelmemiş bir krizle başı belaya girdi. Bu ilk defa oldu. Bu krizden çıkış yollarını söyleyen doğru söylemiyor. Bu kriz gelişmiş ülkelerden, gelişmekte olan ülkelere kayıyor ve bu kriz mali sektörden reel sektöre geçiyor. 37 ülke daha krizle başı derde düşmeden önlem aldı. Önümüzdeki dönemde faiz, kur, enflasyon artık yukarı doğru çıkacak. Banka ve şirket bilançolarında küçülme yaşayacağız. Eski karlar olmayacak yurt dışından eksisi gibi bol dolar bulma işi bitti. Yatırım olmazsa küçülme başlar. Devletin yapacakları yanında bizim de yapacaklarımız var.''
Ortaklık yapılmasının zorunlu hale geldiğini vurgulayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Şimdi bir araya gelmenin zamanı. Başka türlü ayakta kalma şansın yok. Biz yokken kaynaşıyoruz ama iyi olunca herkes ayrı cumhuriyet. Cumhurbaşkanlığı forsunda 16 yıldız var, peki 15'i nerede? Yoklukta bir araya geldiğimiz gibi varlıkta da gelmeliyiz. Şirket ölçekleri büyümeli, büyümek içinde kurulsallaşma, farklılaşma ve markalaşma ile inovasyona (yenilikçilik) önem verilmelidir'' şeklinde konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de kadın girişimci sayısının artırılması, odaların seçimlerde kadın girişimcilere ve genç girişimcilere yer açması gerektiğini de söyledi.
Konferans sonrası Hisarcıklıoğlu, Bafra'da en fazla gelir ve kurumlar vergisi veren kişi ve kuruluşların temsilcileri ile en çok ihracat yapan firma temsilcilerine plaket verdi.