İç savaş, İsrail'le çatışma korkusu ve hükümet krizlerinin gölgesindeki Lübnan'da korkulan oldu ve Hizbullah'ın hükümetten çekilmesiyle, iktidarda olan koalisyon çöktü. Meclisteki 11 bakanını çeken Hizbullah böylece otomatik olarak, Batı destekli Başbakan Saad Hariri başkanlığındaki 30 üyeli 'Milli Birlik' hükümetinin çökmesine neden oldu. Hizbullah ve yandaşları, ülkenin eski başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesine dair Birleşmiş Milletler soruşturmasının kendilerini suçlaması ve taleplerini karşılamaması sebebiyle çekildiler. Hariri'nin ölümünü soruşturan uluslararası komisyonun hazırladığı iddianamede, bazı Hizbullah üyelerinin suikastta yer aldığı ve suçlanacağı iddiaları üzerine ülkede siyasi kriz çıkmıştı. BM Komisyonunu 'İsrail projesi' olarak gören Hizbullah, Başbakan Saad Hariri'nin komisyonun elde ettiği araştırma sonuçlarını reddetmesini istiyor. Washington'da dün ABD Başkanı Barack Obama ile görüşen ve hükümetin düştüğü haberinden sonra gezisini kısa kesen Saad Hariri ise bu talebe direniyor.
YENİ BİR BELİRSİZLİĞE DOĞRU
Hariri suikastında Lübnan önce Suriye'yi suçladı. Ancak ikili ilişkiler normalleşme sürecine girince ABD'nin baskısıyla suikastta Hizbullah parmağı olduğu, Suriye'nin haksız yere suçlandığı görüşü hakim olmaya başladı. ABD'nin başlıca hedeflerinden biri, İsrail'in güvenliğini sağlamak için, İran'ın desteğini arkasına alan Lübnan Hizbullah'ını tamamen etkisiz hale getirmek. İsrail 2006 yılında Lübnan'a saldırmış, Hizbullah ile yaşanan savaşta dünya yine İsrail katliamına tanık olmuştu. Güney Lübnan'ı işgal eden İsrail, aralarında Türk askerinin de bulunduğu UNIFIL gücünün gelmesiyle bölgeden çekilmişti. Lübnan'da yönetim Sünni Müslüman, Şii Müslüman ve Maruni Hristiyanlar arasında bölüşülmüş durumda. Hassas dini ve etnik yapıyı kullanan Batı ve İsrail, Lübnan üzerinden İran'la olan mücadelelerine devam etmiş, ülke uzun süren kanlı iç savaşlara tanık olmuştur. Şimdiki hükümet krizinin ise ülkeyi yeni bir belirsizliğe sürüklemesinden endişe ediliyor.
ESAD'LA KRİTİK GÖRÜŞME
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Katar'da temaslarını sürdürdüğü sırada Suriye Devlet başkanı Beşşar Esad'la Lübnan'daki hükümet krizini konuştu. Gece gerçekleşen telefon görüşmesinde iki liderin Lübnan'ı konuştukları belirtildi. Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin ise, Milli Birlik hükümetinin düşmesinin ardından dünkü ABD gezisini kısa kestiği bildirildi. Lübnanlı bir yetkili, Hariri'nin Beyaz Saray'da Barack Obama ile görüştükten hemen sonra uluslararası Dulles havaalanına gittiğini söyledi. Lübnanlı yetkili, Başbakanın Obama ile görüşmesinin ardından, Hariri'nin Fransız ve Katarlı yetkililerle telefon görüşmeleri yaptığını da kaydetti. Hariri'nin bürosundan yapılan açıklamada ise, Başbakanın Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşmek için Fransa'nın başkenti Paris'e hareket ettiği belirtildi. (YENİŞAFAK)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |