İngiliz Daily Telegraph gazetesi, "Balyoz Planı" iddialarına ilişkin gelişmeleri bugün başyazısına taşıyarak, "Türkiye'yi AB'ye almanın, mücadele eden bu ülkeye yardım etmenin en iyi yolu olduğu" yorumunu yaptı.
"Türkiye'de mücadele hattının net olduğunu" belirten gazete, bu hattı şöyle tanımladı: "Laiklere bakarsanız AK Parti tek parti yönetimine yöneliyor, AK Parti'ye bakarsanız ordunun aşırılıklarını törpüleyerek devleti modernleştirip, AB'ye katılım kriterlerine ulaştırmaya çalışıyor."
Gazete, "Orta Doğu'nun sorunlu ülkeleriyle bir iletişim kanalı oluşturan, NATO'nun sadık müttefiki ve Afganistan'daki çok uluslu gücün parçası olan, güvenli enerji hatlarının geliştirilmesinde anahtar rol oynayan Türkiye'nin Batı'ya ne kadar faydalı olduğunu çeşitli şekillerde kanıtladığını" yazdı.
"Almanya ve Fransa başta olmak üzere AB içindeki birçok üyenin Türkiye'nin üyeliğine gösterdiği direncin Türkiye'de bir İslami tepki ihtimalini artırdığı" yorumunu yapan Telegraph, şu görüşü dile getirdi:
"Darbe iddialarının ardındaki gerçek ne olursa olsun, Batı, dost ve müttefik Türkiye'nin istikrarlı, demokratik ve müreffeh bir ülke olarak kalması için elinden geleni yapmalı. Bunu yapmak için en iyi yol da AB'ye katılım müzakerelerinin ilerletilmesidir."
Financial Times da gazetenin Ankara muhabiri Delphine Strauss'un kaleme aldığı haberini, "Gözaltılar Türkiye'nin fay hattını ortaya çıkardı" başlığıyla verdi.
Haberde, "son siyasi gelişmelerin bir yandan Türkiye'de anayasa değişikliğinin ne kadar gerekli olduğunun bir kez daha altını çizdiği, ama bir yandan da bu kadar keskin bir şekilde kutuplaşmış bir siyasi iklimde reform yapmanın ne kadar güç olduğunu göstermiş olduğu" belirtildi.
Başyazısında da Türkiye'deki gelişmelere yer veren Financial Times, "Türkiye'de artık ordunun yönetime el koymasının beklenmediğini ama çok ciddi bir gerilimin mevcut olduğunu" kaydetti.
Siyasi istikrarsızlığın "Orta Doğu'da uzun zamandır bir şeffaflık ve istikrar meşalesi" olan Türkiye'ye zarar vereceğini yazan Financial Times, Türkiye'nin "demokrasiyi dinin de ordunun da etkisinden koruyacak yeni bir anayasaya" ihtiyacı olduğu yorumunu yaptı. Ancak gazete, "Kamuoyunda, ülkenin imajı konusunda bir görüş birliği oluşmadıkça bunun gerçekleşmesinin çok güç olduğunu da" ifade etti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...