İnternet, deniz ve okyanus tabanına döşenen kablolar sayesinde dünyaya ulaşıyor. Uluslararası verinin yüzde 99'unu aktaran bu kablolar, okyanuslar arası iletişimin anında kurulmasına izin veriyor.
Telegeography, bu kabloların önemini eski haritalara benzer bir harita hazırlayarak gösterdi. Yukarıda ve aşağıda gördüğünüz haritada aktif veya yapım aşamasında olan 299 kabloyu görebiliyorsunuz. Haritanın altında ise verinin gecikme süresini (latency) görmeniz mümkün.
Kablolar, uydu bağlantılarına göre çok daha yoğun biçimde kullanılıyor. Bunun nedeni basit: kablolar daha güvenilir ve hızlılar. Alternatif rotalar ise bağlantı sorunlarını ortadan kaldırıyor. Bu kablolar, bugün global ekonominin ve dünyayı internete bağlamanın çok önemli bir parçası haline gelmiş durumdalar.
Aşağıda ticaret yollarını gösteren 1912'ye ait bir harita görüyorsunuz. Bugünkü kabloların haritasıyla tarihi ticaret yollarının haritası arasında hem benzerlikler, hem de önemli farklar var. Ticaret yolları coğrafya ve ekonomik ilgi alanları tarafından belirleniyordu. Ancak okyanusta kullanacağınız yollar hem geçmişte, hem de bugün yatırıma ve risk almaya ihtiyaç duyuyor. Geçmişte denizcilerin aldığı riskleri bugün teknoloji firmaları alıyor.
1912'nin ticaret yolları
Google'ın trans-Pasifik kablosuna, Facebook'un Asya kablo sistemi birliğine yaptığı önemli yatırımlar bulunuyor. Finans sektörü ise ticarette sadece birkaç milisaniye kazanmak için en az bu devler kadar yatırımlar yapıyor.
chip.com
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...