İsrail askeri istihbarat örgütü başkanı Tümgeneral Amos Yadlin, Knesset'te Türkiye'yi değerlendirirken "Ankara politikasını değiştirdi ve radikal bir yöne doğru ilerliyor" iddiasında bulundu. Türkiye'nin artık İsrail'e ihtiyacının bulunmadığını da söyleyen Yadlin, "Mevcut spesifik gerginliğin ötesinde uzaklaşmanın daha temel olduğunun ve İsrail ile Türkiye arasındaki stratejik konular ve ortak çıkarlarla ilgili bulunduğunun iyi anlaşılması gerektiği"ni de söyledi.
Amos Yadlin, İsrail Parlamentosu (Knesset) Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi'nde yaptığı konuşmada Türkiye ile İsrail arasında yaşanan krizler ve ikili ilişkileri de değerlendirdi. İsrailli basına göre, Yadlin, Türkiye'nin "temel bir sürecin ortasında bulunduğu"nu savunarak bu süreci "Atatürk'ün laik tutumundan uzaklaşma ve radikal bir yöne doğru ilerleme" olarak tanımladı.
"Mevcut spesifik gerginliğin ötesinde, uzaklaşmanın daha temel olduğunun ve İsrail ile Türkiye arasındaki stratejik konular ve ortak çıkarlarla ilgili bulunduğunun iyi anlaşılması gerektiğini" de söyleyen Yadlin, "Türkiye ile İsrail arasında hala ortak stratejik konular var ama geçmişteki stratejik yakınlık artık yok" şeklinde konuştu. Yedioth Ahronoth'a göre, Yadlin şunları söyledi:
"Geçmişte Türkiye ilişkiyi güçlendiren ortak çıkarlarını kabul ediyordu. Örneğin, 1990 yıllarında Türkler Suriye'yi düşman gibi görüyorlardı. Ortak bir düşman vardı. Ancak, zamanla Türkiye ile Suriye, aralarındaki ihtilafları çözdüler ve Türkiye'nin artık İsrail ile yakınlığa ihtiyacı yok."
Bu arada, Amos Yadlin, Türkler için "AB üyesi olmak istiyor ve İsrail ile ilişkilerin kendilerini Amerikan pazarında güçlendireceğini sanıyorlardı. Avrupalılar yüz vermedi ve hedeflerine ulaşamadılar. Bunun ışığında politikalarını değiştirdiler ve halen laik yaklaşımdan daha radikal bir yöne doğru kayma sürecinin ortasındalar" iddiasında bulundu.
Haaretz gazetesi Yadlin'in konuşması için "Değerlendirmeler, İsrail'de var olan daha geniş bir kaygıyı yansıtıyor" derken bu konuşmanın, sert bir diplomatik atışmanın ardından ilişkiyi onarmayı amaçlayan Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Türkiye ziyaretinin ardından gerçekleştiğine de dikkat çekti
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...