XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, binalarda doğru ısı yalıtımının, gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında en az yüzde 50 tasarruf sağladığını söyledi.
Eruslu, Türkiye’de konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 85’inin iklimlendirme harcamaları olduğunu ifade etti.
Eruslu, binalarda ısı yalıtımının inşaat maliyetlerinin yüzde 3-5'i kadar tuttuğuna dikkati çekerek, "Binalarda doğru ısı yalıtımı, gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlar" diye konuştu.
"Mantolama" olarak da adlandırılan dış cephe ısı yalıtımlarının yapıların ısı kaybını engellediğini kaydeden Eruslu, "Yalıtım levhasının 5 santimetre yerine 10 santimetre olanının kullanılması durumunda, yalıtım uygulamasının maliyeti yüzde 30 artmasına rağmen, tasarruf potansiyeli yüzde 100 artıyor" dedi.
Yönetmeliklere göre İstanbul’da yalıtım kalınlığının 5 santimetre olarak öngörüldüğünü ancak bunun 10 santimetreye çıkarılması gerektiğini savunan Eruslu, Ankara’da ise ideal yalıtım kalınlığının 12 santimetre olarak uygulanmasının daha doğru olacağını söyledi.
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen de Türkiye'de son yıllarda enerji verimliliğinin öneminin arttığını belirterek, "Isı yalıtımı sadece binalarda enerji kaybını azaltmaya yardımcı olmaz, çevre kirliliğinin de azaltılmasına katkı sağlar" dedi.
Yalıtımlı binaların, klima ve doğalgaz kullanımını azalttığına işaret eden Şen, şunları kaydetti:
"Doğru yalıtım, yakıt faturalarında yüzde 50’ye varan tasarruf sağlanmaktadır. Yalıtımsız evlerde 100 liralık bir aylık ısınma maliyeti doğru yalıtımla 30 liraya kadar düşebilir. 1000 metrekare bir ısı yalıtımı yaklaşık 40 bin lira civarında yapılabilir. 5 katlı bir binada daire başına yaklaşık 4 bin liraya mal olur. Böyle bir maliyeti, daire sahibi ortalama 4 yıl bir sürede doğalgaz veya kömürden elde edeceği tasarrufla geri alır."
Şen, Türkiye'de 20 milyona yakın konutun 3 milyonunda ısı yalıtımı bulunduğunu, bu sayının artması gerektiğini sözlerine ekledi.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...