Ağrıların önüne geçebilecek basit kurallara uymak gerektiğine işaret eden Prof. Şener, ofis ağrılarını azaltmanın yollarını şöyle sıraladı:
Sık sık hareket molaları verin. Tüm gün ofiste çalışanların uyması gereken ilk kural, gün içinde sık sık hareket molaları vermek. Saat başı 5 dakika bile olsa kalkılmalı, ofiste kısa bir yürüyüş yapılmalı; kollar, boyun ve bel hareket ettirilmeli. Çünkü kasların kan dolaşımı ile sağlanan beslenmesi, uzun süre aynı konumda hareketsiz kalındığında bozuluyor ve katılaşıyor. Bu durum günlerce, yıllarca tekrarlanınca halk arasında 'kulunç' denilen sertlikler oluşmaya başlıyor. İkinci çözüm olarak sürekli oturmaya bağlı adale spazmları ve sertliklerini çözmekte sıcak uygulamak faydalı bir yöntem. Sağlıklı oturma pozisyonu kurallarına uyun. Bilgisayar ekranı çaprazda olmamalı. Kişi yan dönerek çalışmak zorunda olmamalı. Ekran da klavye de tam karşımızda yer almalı. Ayrıca, bilgisayar ekranının 1/3 üst kısmı göz hizasında olmalı. Yani göz, ekrana, baş eğilerek değil dik bakmalı. Koltuğa da dik oturulmalı. Dirsekler ve dizler 90 dereceden daha fazla kıvrık olmamalı.
"BİLEK DESTEKLİ MAUSE VE KLAVYE KULLANIN"
Bilgisayar başındayken el bileklerini yukarı doğru aşırı kıvrık kullanmamak gerektiğini belirten Şener, şöyle devam etti: "Bilek destekli mouse ve klavyenin tercih edilmesi gerekiyor. Telefonla konuşurken, telefon baş ile boyun arasına sıkıştırılarak kullanılmamalı. Tüm bunlar kasların ve eklemlerin doğal olmayan şekilde yüklenmesine ve hasara neden oluyor. Ofis ortamı ağrılarından kurtulmak için stresi kontrol etmeyi öğrenmek gerekiyor. Çünkü sürekli stres demek, sürekli adrenalin hormonunun salınıyor olması anlamına geliyor. Bu da kasların sürekli sert ve kasılı durumda durmasına ve katılaşmasına neden oluyor. Sonucunda eklemler, sertleşmiş kaslar arasında daha fazla yük taşıyor ve dolayısıyla ağrı kaçınılmaz oluyor."
(CİHAN)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |