Rus doğalgazında bir kesinti yaşanabileceğina dair kaygılar, Türkiye’nin doğalgaz depolama kapasitesini yeniden gündeme getirdi. Doğalgaz kesintilerine karşı depoda sadece 14 günlük doğalgazımız var.
Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi’nin hazırladığı ‘Yönetici Bilgi Notu’na göre, Avrupa Birliği’ne üye ülkeler 45 günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek miktarda doğalgaz depolama kapasitesine sahip.
Türkiye’de ise bu süre sadece 14 gün. Türkiye’nin doğalgaz tüketimi hızlı artmasına rağmen yeraltı depolama kapasitesi aynı oranda artmadı.
Türkiye’nin ilk yeraltı doğalgaz depolama tesisi olan Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi 2007 yılında devreye alındı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından işletilen tesisin toplam depolama kapasitesi 2.6 milyar metreküp. Kış aylarında Türkiye’nin günlük doğalgaz tüketimi 230 milyon metreküpe kadar çıkabiliyor.
Dolayısıyla kış koşullarının çok sert olduğu bir dönemde yaşanacak olası doğalgaz kesintilerine karşı depoda sadece 14 günlük doğalgazımız var.
TUZ GÖLÜ PROJESİ HALA BİTMEDİ
Türkiye’nin uzun süredir planlanan ve yapım çalışmaları devam eden Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi, Silivri’den sonra ikinci depolama tesisi olacak. Projenin inşası iki aşamada yürütülüyor. İlk aşamada 2016 yılında 500 milyon metreküp depolama kapasitesinin devreye alınması, ikinci aşamada ise 2019 yılında diğer 500 milyon metreküplük bölümün devreye alınarak toplam 1 milyar metreküplük yeni depolama kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.
Tesis tamamlandığında enjeksiyon kapasitesi 30 milyon metreküp/gün, maksimum geri üretim kapasitesi ise 40 milyon metreküp/gün olacak.
vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...