Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, ''Konut Edindirme Yardımı (KEY)ödemelerine istinaden bugün itibariyle 8 bin 587 kişiye, 56,5 milyon YTL kredi kullandırdık'' dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çağlar, bu kredinin toplam miktarının biraz daha artmasını beklediklerini kaydetti. KEY ödemelerinin henüz bittiğini, ödemeler sürerken, çok fazla kredi talebi aldıklarını ancak, bunun tamamını yoğunluk nedeniyle o süreçte karşılayamadıklarını belirten Çağlar, söz konusu krediye de diğer kredilerle aynı prosedürü uyguladıklarını kaydetti.
Kredi kullanmak isteyenleri hem kredi kayıt merkezinden hem kendi kayıt sistemlerinden sorguladıklarını belirten Çağlar, KEY ödemesine istinaden kredi almak isteyen vatandaşların alacaklarının, kredinin peşin taksitinin faizi olarak kabul ettiklerini anlattı.
Söz konusu krediyi KEY ödemesinin 5 ve 10 katına kadar uyguladıklarını, 5 katına 20 ay vade, 10 katına da 10 ay vade uyguladıklarını anımsatan Çağlar, şunları kaydetti:
''Bunu bir yeni ürün gibi vurgulamak lazım. Çünkü yapılan iş bir parça operasyonel bir işti. Bu iş içerisinde bir ürün geliştirmek adına biz bu işi önemsedik. Bundan çok fazla volüm elde ettik-etmedik, bu çok önemli değil. Çünkü benim normalde tüketici kredilerim haftada bu rakamın çok daha üzerinde artıyor. Bu rakam olarak çok önemli bir rakam değil. Ama yenilikçi bir ürün olması anlamında, belki nemayı çağrıştırması anlamında Ziraat Bankası belki bazı şeylerin operasyonel yükünü taşıyor. Ama bunları taşırken de içinden yeni bir şeyler bulmaya çalışıyor. Bunu yapmasaydık insanlar paralarını verecektik, o da gidecekti. Ödenen paralar nemadaki gibi büyük rakamlar olmadı. En yüksek rakam bin 391 lira. Bin veya 500 YTL'yi bir insana verdiğiniz zaman onu çok fazla ihtiyacı için kullanabilecek noktada değiller. Ama bin YTL alana 10 katı kredi verdiğiniz zaman 10 bin YTL eder. 10 bin YTL ile bir taksidini ödeyebilir, mobilyasını değiştirebilir veya araba alacaktır ona destek olacak bir rakamdır. 5 katı dediğimizde 500 YTL'nin 5 katı 2 bin 500 YTL eder. Bununla evine bir buzdolabı alabilir. Bunun gibi bir takım ihtiyaçlarını bu yöntemle ve uzun vadede karşılayabilir.''
''İSTANBUL'A GİTMEK BANKAYI OLUMLU YÖNDE GELİŞTİRECEK''
Ziraat Bankası'nın İstanbul'a taşınması ile ilgili soruyu da yanıtlayan Çağlar, GSMH'nın yaklaşık yüzde 40'ının İstanbul'da üretildiğini, Türk bankacılık sektörünün kullandırdığı toplam kredilerin yüzde 47'sinin yine İstanbul'da olduğunu hatırlattı. İstanbul'da bulunmanın böylesi artıları olacağına dikkat çeken Çağlar, taşınmanın çok boyutlu bir konu olduğunu, kendilerinden önce 80 kusur yıllık bir geçmişi bulunan İş Bankasının İstanbul'a gidince örnek alınacak bir performans ve gelişim gösterdiğini kaydetti. Çağlar, şunları söyledi:
''Taşınmak Bankanın iş tutuş tarzının yeniden gözden geçirilmesi, iş süreçleri, organizasyon yapısı, teknolojik alt yapısı, bütün bunların yeniden gözden geçirilmesi için bir fırsat oluşturacak.
İstanbul'a gitmeyi biz bu anlamda fırsata çevirmek istediğimiz için bu alt detayları konuşuyoruz. İstanbul'a giderken biz 145 yıllık oturmuş bir kurum kültürünü bütünüyle değiştirebilme imkanına kavuşacağız diye düşünüyoruz.
Dünya genelinde bizden 20-25 yıl ileriye gitmiş olan bankalar var. O bankaların iyi örneklerini alıp, bizim İstanbul'da kurgulayacağımız yapıda bunları kendimize uygulamaya çalışacağız. Bütün bunlara bakıldığında İstanbul'a gitmek bizim için bir sürü artı değer oluşturacaktır. İstanbul'a gitmek Ziraat Bankasını olumlu yönde geliştirecek. İstanbul'un finans merkezi yapılması çalışmaları yakında belki yoğun bir şekilde gündemimize gelecektir. O süreç içerisinde bizim de o finans merkezinin içerisinde olmamız gerekiyor. İstanbul'a taşınmak, Bankanın 145 yıllık kültürünün yeniden gözden geçirilmesi için bir fırsat olacaktır diye düşünüyoruz.''
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...