Az ya da çok çalışması durumunda vücuttaki birçok sistemi olumsuz etkileyebilen tiroit hormonlarının yaşam boyu kontrol altında tutulması gerektiği belirtildi.
Uzmanlar, kiloda dengesizlik, geçmeyen yorgunluk ve uyku problemleri gibi belirtilerin nedeninin tiroitin olabileceğini belirtti. Ayrıca uzmanlar, ruh sağlığınız ve günlük enerjiniz de tiroit hormonlarından etkilendiğini kaydetti.
Memorial Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nden Dr. Ender Yılmaz, tiroit ve tedavi yöntemine dikkat çekti.
Tiroit bezi, vücutta hayati fonksiyonları olan organların çalışma hızlarını düzenleyen, bu faaliyetlerin yerine getirilmesinde yardımcı olan bir organ olduğunu belirten Dr. Yılmaz, bu nedenle vücuttaki tüm sistemleri ve dokuları etkileyebildiğini vurguladı. Saçlardan kalbe, beyne kadar hemen her doku, tiroit tarafından salgılanan T3 (triiodotironin) ve T4 (tiroksin) adı verilen hormonlar tarafından etkili bir şekilde kontrol edildiğini aktaran Dr. Yılmaz, tiroit bezinin çalışma durumunun ruh sağlığını da yakından ilgilendirdiğini aktardı. Dr. Yılmaz, “Günlük enerjiyi, ruh halini ve uyku düzenini etkilemektedir. Tiroit boyun bölgesinde ‘adem elması’ olarak tanımlanan bölgenin altında bulunur. Normal boyutunda iken gözle görülmesi ya da elle hissedilmesi mümkün değildir.” diye konuştu.
Tiroide bağlı pek çok hastalık bulunduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, şöyle dedi: “Buna ek olarak çoğu tiroit hastası var olan hastalığının farkında değildir. Çoğu kişi var olan şikayetlerinin tiroit kaynaklı olduğundan habersizdir.
Tiroide bağlı hastalıkların belirtileri:
* Halsizlik
* Yorgunluk
* Saç dökülmesi, çarpıntı
* Kilo alma
* Kabızlık
* Adet düzensizlikleri
* Uyku problemleri
* Mide ve bağırsak şikayetleri
* Hafıza zayıflığı
* Tansiyon, şeker, kolesterol gibi hastalıkların yeterli derecede kontrol altına alınamaması, ilaçların yetersiz kalması veya zehirli etki göstermesi.
Birçok ciddi rahatsızlığın altında tiroit fonksiyon bozukluğu olabileceğinin altını çizen Dr. Yılmaz, bununla birlikte bazı hastalıkların ilaçla tedaviye yanıt vermemesindeki nedenin de tiroit fonksiyon bozukluğu olabileceğini aktardı. Dr. Yılmaz, “Eğer tiroid bezi yeterli hormon üretmiyorsa (hipotiroidi) hareketlerde yavaşlama, depresyon, yorgunluk, kuru cilt ve saç, kabızlık, kas krampları veya kilo alımı olabilir. Hipertiroidi belirtileri ise kilo kaybı, sinirlilik, huzursuzluk, artan terleme, çarpıntı, ellerde titreme, anksiyete, uyuma güçlüğü, artan bağırsak hareketleri, ince kırılgan saç ve kas zayıflığı içerebilir.” ifadelerini kullandı.
‘KADINLARDA SIK GÖRÜLÜYOR ANCAK ERKEK HASTALARDA HAYATİ RİSK ARTABİLİYOR’
Dr. Yılmaz, tiroit bezi hastalıkları özellikle kadınlarda daha sık görüldüğünü anlattı. Arıca iyot eksikliği olan bölgelerde fazla görüldüğünü belirtti. Türkiye bu açıdan riskli bölgeler arasında olduğunu aktaran Yılmaz, “Bunun yanında erkek hastalarda tiroit hastalığı hayati riski artırabilir. Sigara içenler, radyasyona maruz kalanlar, ailede guatr öyküsü olanlar, yetersiz beslenenler ve yaşlılar da tiroide yatkınlığı bulunan gruptadır.” dedi.
(CİHAN)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...