Yorgo Kırbaki'nin haberi...
Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu dramatik bir ses tonu kullandığı ‘ulusa seslenişi’nde, seçim öncesi tam aksini söylemekle birlikte dar gelirli ve orta-direk Yunanlıların bir kez daha kemer sıkmalarını gerektiren bir dizi ekonomik tedbir açıkladı.
Borç batağında bulunan, Avrupa Birliği’nin gelişmiş ülkelerine kıyasla neredeyse iki misli faizle borçlanabilen, dünya piyasalarında ‘İflasın eşiginde’, ‘Avro bölgesinden çıkacak’ ya da ‘IMF’den yardım isteyecek’ iddialarının dolaştığı Yunanistan’ın, AB’ye sunduğu ve dün kabul edilmesi beklenen istikrar programını daha inandırıcı hale getirmek amacıyla ek tebirler açıklayan Papandreu, Yunan halkına hitaben yaptığı konuşmada “Bizi uçurumdan atmak istiyorlar. Bu gayretlere karşı koymak milli görevdir” dedi.
Ekonomide boğulma tehlikesi
Bazı uluslararası ekonomi çevrelerinin kar amacıyla avroyu vurmak için AB’nin zayıf halkası Yunanistan’ı seçtiklerini belirten Papandreu, Yunanistan’ın borçlanma şartlarının (ocak sonunda 8 milyar avro yüzde 6.2 faizle bulunabildi) ülke ekonomisini boğmakla tehdit ettiğini söyledi.
Papandreu’nun ana muhalefetteki Yeni Demokrasi partisinin de ‘şartlı desteğini’ alarak açıkladığı ve 2010 yılı için en az 1 milyar euro ek gelir ve tasarrufu hedefleyen tedbirler ise şunlar.
1. Hükümet benzinden alınan vergiye yüzde 15 civarında zam (litreye 7-15 cent arası zam) yapmayı planlıyor. İlk aşamada benzinin litre fiyatı 1.09 avrodan dün 1.16 avro seviyesine çıktı.
2. Kamu sektöründe daha önce dondurulan maaşlarda taban ücret 2000 avrodan, 1500 avro seviyesine indirilecek. .
3. Devlet memurlarına maaş dışında yapılan yan ödemelerde yüzde 10 oranında indirim uygulanacak.
4. Hükümet kamu sektörüne bir süre yeni memur alınmayacak..
5. Emeklilik yaşı 65’den 67’ye çıkarılacak.
6. Tüm bakanlıkların bütçelerinde yüzde 10 tasarrufa gidilecek.
Grev dalgası geliyor
Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu’nun tedbirlerine tepki olarak Yunanistan’da grev dalgası patlaması bekleniyor. Çiftçilerin 20 gündür süren direnişi devam ederken, gümrük ve vergi dairelerinde çalışanlan greve gideceklerini açıkladılar. Sendikaların büyük bir bölümünü kontrolleri altında tutan Yunanistan Komünist partisi (KKE) ile Sol Koalisyon (SYRİZA) çalışanların yeni tedbirlere tepkilerini göstereceklerini açıkladılar.
Sırada İspanya ve Portekiz var
Bu arada önceki gün açıklamalarda bulunan Yunanistan Maliye Bakanı George Papaconstantinou, “Yunanistan’ın ardından İspanya ve Portekiz gibi ülkeler de gelecek. Bu yüzden karşılaştığımız problemler her ne kadar Yunanistan kaynaklı gibi görünse de, aslında euro bölgesinden kaynaklanıyor” dedi.
Benzer görüşleri, Hollanda Maliye Bakanı Wouter Bos da diye getirdi. Bos, Yunanistan’ın karşılaştığı problemlerin İspanya, Portekiz ve İrlanda’yı da etkileyebileceğine dikkat çekerek, bundan sonra domino efekti gibi sözkonusu sorunların başka ülkelere de sıçrayabileceğine dikkat çekti.
Bir destekde Almanya’dan geldi
Almanya Dışişleri Bakanı Başbakan Yardımcısı Guido Westerwelle ise Yunanistan’a açıkça destek vererek, “Yunanistan’ın ekonomik krizle mücadelede kararlı olduğunu gördüğünü” söyledi. Westerwelle çalışma ve tanışma ziyaretinde bulunduğu Atina’da Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile biraraya geldi.
Atina Haber Ajansı’nın (ANA) haberine göre, Guido Westerwelle ile Yorgo Papandeu, küresel ekonomik kriz ve Yunanistan’ın kendi ekonomisini düzeltme yolunda verdiği mücadele başta olmak üzere, uluslararası platformdaki gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulundular.
Yunanistan’ın mali kriz ve bütçesiyle ilgili konularda yoğun mücadele verdiğini belirten Alman Bakan, söz konusu küresel ekonomik krizin tüm ülkelerde zorluklar yaşanmasına yol açtığını vurguladı.
Papandreu’nun program hakkında kendisini bilgilendirdiğini kaydeden Westerwelle, bunun tüm Yunanlılarca desteklenmesi halinde yeni fırsatlara gebe bir program olacağı değerlendirmesinde bulundu.
Biz Başbakan’a güveniyoruz
Alman Bakan, “Burada bulunuyorum çünkü biz Avrupalılar Yunan hükümetine ve Başbakan’a duyduğumuz sınırsız güveni ifade etmek istiyoruz. İsteğimiz Yunanistan’a dayanışma ve desteğimizi göstermektir” ifadesini kullandı.
Almanya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Guido Westerwelle, Papandreu ile temaslarında uluslararası konuları da ele aldıklarını ve Yunan Başbakan ile ilgi çekici boyutta görüş birliği içinde olunduğunu sözlerine ekledi. Öte yandan, Papandreu ise, Alman Bakan ile temaslarında iki ülke arasındaki işbirliğinin devamı ve daha da güçlendirilmesi konusunda ortak iradenin teyid edildiğini kaydetti.
Yunan medyası: Ordu istifaya hazırlanıyor
Yunan basını, Yunan ordusunda çok sayıda subayın ‘Avrupa’daki en düşük maaşları aldıkları’ gerekçesiyle istifa etmeyi düşündüklerini öne sürdü. Yunan basın-yayın organları, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nde görevli subayların maaşlarının, diğer Avrupa ülkeleri subaylarının maaşlarından yüzde 20 ile 30, primlerin de hesaplanması halinde yüzde 50 oranında daha az olmasından şikayetçi olduklarını duyurdular.
Subayların, emekliye ayrılmaları halinde alacakları maaşın daha yüksek olacağı gerekçesiyle istifalarını hazırlamaya başladıkları belirtilen haberlerde, 25 yıllık görev süresini tamamlayan bir subayın maaşının 2 bin 600 Avro civarında olduğu, emekli maaşının ise bundan yüksek olduğuna dikkat çekildi.
Söz konusu gelişmenin Savunma Bakanlığı’nda ‘başağrısı yarattığı’ yorumunda da bulunulan haberlerde, subaylara yönelik herhangi bir düzenlemenin yapılmaması halinde en azından 10 bin istifanın beklenmesi gerektiği, bunun da ülkenin savunmasını, orduyu ve emeklilik fonlarını zorda bırakacağı değerlendirmesinde bulunuldu.(radikal)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |