2007 yılı Kasım ayında tonu 380 YTL olan Güney Afrika kömürü bu yılın Kasım ayında 638 YTL’ye yükseldi.
Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre, doğalgazda yüzde 75’lere ulaşan zammı, yüzde 67.89 ile Güney Afrika kömürü izledi. Geçen yıl Kasım ayında tonu 380 YTL olan Güney Afrika kömürü bu yılın Kasım ayında 638 YTL’ye ulaştı.
BASK’ın yaptığı araştırmada, enerji fiyatlarındaki çarpıcı artışlara dikkat çekiliyor. Doğalgaza ardı ardına yapılan zamlar sonrasında diğer ısınma çeşitlerine yönelen yurttaş, burada da hayal kırıklığı yaşadı. Geçen yıl bir tonu 380 YTL olan ithal Güney Afrika kömürünün tonu 258 YTL artışla 638 YTL’ye yükseldi. Buna göre, kömürdeki artış geçen yıla göre yüzde 67.89 oldu. Geçen yıl bir metreküpü 0,62 YTL olan doğalgaz da aynı dönemde kümülatif yüzde 75’lik artışla 0,98 YTL’ye ulaştı. Elektriğin bir kilovatı yüzde 50 artarak 0,24 YTL olurken, LPG dökme gazın kilogramı da yüzde 27.6’lık yükselişle 3,89 YTL’yi ulaştı. 2007 yılının Kasım ayında 41,5 YTL olan 12 kiloluk mutfak tüpünün fiyatı da yüzde 17 artarak bu yılın Kasım ayında 48,5 YTL oldu. Kalorifer yakıtının kilosu ise yüzde 14.8 artışla 1,86 YTL’ye yükseldi.
-"VATANDAŞIN MUTFAĞINDAKİ YANGIN BACAYI DA SARDI"-
Araştırmayı değerlendiren BASK Genel Başkanı Resul Akay, "Bir ton kömür alabilmek için asgari ücretlinin 42 gün, en düşük maaş alan memurun ise 24 gün çalışması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl kasım ayında ısınmak için 124 YTL’ye ihtiyaç duyan bir aile bu yıl ısınmak için 196 YTL para ayırmak zorunda kalacak" diye konuştu.
Dar ve sabit gelirlilerin geçmişten beri mutfağında bulunan yangının bacayı da sardığını vurgulayan Akay, şöyle devam etti:
"Kışlık kıyafet almayı çoktan unutan pek çoğu pazar artıkları geçimini sürdürmeye çalışan asgari ücretli, emekli, dul ve yetimler yakacak için de bütçe ayıramaz hale geldi. Ortaya çıkan bu vahim tabloya karşı hükümetin aynı dönemde asgari ücreti yüzde 9,2, memur maaşlarının ise yüzde 4,1 arttığını göz önünde bulundurulacak olursak tablonun ürkütücü boyutu bir kat daha artacak."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...