DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada, brüt asgari ücretin, küresel finansal krizin ardından dövizde yaşanan dalgalanmayla son 2 ayda 39 avro gerileyerek 311 avro düzeyine geldiği ifade edildi.
Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi, Merkez Bankası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Eurostat verileri ile uluslararası finansal istatistikleri kullanarak yaptığı araştırmada, küresel finansal krizin ve beraberinde yaşanan gelişmelerin asgari ücrete etkisine değerlendirdi.
Araştırmada, Türkiye'nin, AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında krizden asgari ücretlinin en çok etkilendiği ülkelerden biri olduğu savunuldu. Araştırmaya göre, 1 Eylül 2008-30 Ekim 2008 tarihli döviz kurları üzerinden yapılan hesaplamaya göre YTL, avro karşısında 30 Ekim itibariyle yüzde 12 değer kaybetti. Aynı tarih itibariyle avro bölgesi dışında kalan AB ülkelerinin para birimleri ise avro karşısında yüzde 7 kayıp ile yüzde 17 artış arasında değer değişimi yaşadı.
Para birimi avro karşısında değer kaybeden ülkeler yüzde 7 ile Macaristan ve yüzde 5 ile Polonya olurken, Bulgaristan, Letonya, Estonya ve Romanya para birimleri krizden avro bazında etkilenmedi. Buna karşın Çek Cumhuriyeti'nin para birimi yüzde 3, Slovakya'nın para birimi de yüzde 17 değer kazandı.
Türkiye'de asgari ücretlilerin, Eylül ayı başında 351 avro brüt ücrete sahipken, bu miktarın 30 Ekim itibariyle 312 avroya gerilediği ifade edilen araştırmada, döviz kurlarındaki değişimin asgari ücretin 39 avro gerilemesine yol açtığı belirtildi. Araştırmada, şunlar kaydedildi:
"AB üyesi 19 ülke ile karşılaştırıldığında, Türkiye, Eylül ayı başında Bulgaristan, Letonya, Litvanya, Romanya, Macaristan, Slovakya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nin üzerinde bir asgari ücrete sahipken, küresel mali kriz sonrası dövizde yaşanan dalgalanmayla 30 Ekim itibariyle asgari ücretin 332 Avro'ya çıktığı Çek Cumhuriyeti ve 318 avroya çıktığı Polonya'nın gerisine düştü. Böylece Türkiye, asgari ücrette 2 basamak gerilemiş oldu."
Araştırmada, asgari ücretin avro bazında son 8 yılda Romanya'da 6, Bulgaristan'da 3, Macaristan'da 2,7, Çek Cumhuriyeti'nde 3, Polonya'da 2, Litvanya'da 2,7, Letonya'da 2,3 kat arttığına işaret edilerek, Türkiye'deki artışın 0,5 kat düzeyinde olduğu ifade edildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...