Açıklanan veriler endişe verici:
İyileşmeler de var
Son 20 yılda Afrika'nın güneyindeki Sahra bölgesinde durumun daha da kötüleştiği belirtilen raporda, Güneydoğu Asya, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Latin Amerika ve Karaib ülkelerinde ise nispeten iyileşmeler görüldüğü belirtiliyor.
Olumlu gelişmelerin yaşandığı ülkeler arasında Türkiye, Malezya, Tunus, Kuveyt ve Vietnam'ı sayan Osman Badiane sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülkelerde iki önemli hususa dikkat çekilebilir: Birincisi, uzun zamandır siyasi ve sosyal istikrarı sağlamış olmaları ve ekonomik büyüme kaydetmeleri. Bir diğer önemli faktör de bu ülkelerin çoğunda hükümetlerin açlık ve diğer tehlikelere karşı koruyucu sosyal güvenlik önlemleri uyguluyor olmaları.”
Kadının güçlendirilmesi gerekiyor
Bu yıl gıdasızlığın tırmanmasının başlıca nedeni ise küresel kriz. Gelişmekte olan ülkelerde sosyal güvenlik ağlarının olmaması, milyonlarca kişinin açlığa sürüklenmesine yol açtı. BM Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Gıda Programı'nın raporu, 2009'da bir önceki yıla göre yaklaşık 100 milyon kişinin daha aç kaldığı ve bunun son 40 yıldaki en yüksek aç sayısı olduğunu vurguladı.
Merkezi Washington'daki Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü ise gelecekte açlık ve yoksulluğu azaltmak için öncelikle kadınların güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Yoksullukla mücadele etmek için eğitim, sağlık, ekonomik ve siyasi alanda eşit haklar tanınması gereken kadının, üretime daha fazla katkı sağlaması gerektiği belirtildi.
Dünya Açlıkla Mücadele Örgütü'nden Baerbel Dieckmann, bunun başlıca hedef olması gerektiğini söyledi:
“Kadınların eşit olmadığı, kadın haklarının az olduğu, kadının erkeğin beş adım arkasından gittiği ülkelerde açlık oranının, kadının ekonomik sorumluluk üstlendiği ülkelere oranla çok daha fazla olduğu ispatlanabilir. Gelişmemiş olan ülkelerdeki kadınlar, kendilerini ailelerinden sorumlu hissediyorlar ve erkekler dışarı çıkarken onlar sadece köylerinde kalıyor…”
Kalkınma yardımları
Peki zengin ülkelerin yoksullara yaptığı kalkınma yardımları uzun vadeli çözümde önemli bir rol oynuyor mu? Birçok uzmana göre, hayır. Hatta Afrikalı ekonomistler, doğrudan mali yardımların artık durdurulmasını, Afrikalıların kendi kendilerine yardım edebilmesinin sağlanmasını istiyor. Açlık sorunun yok edilmesi için tüm olanakların bulunduğunu söyleyen uzmanlar, ancak bunun için
Katrin Schilling / Çeviren: Hülya Köylü
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...