Haaretz gazetesi, İsrail Dışişleri Bakanlığından bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Lieberman'ın "geçici sınırlar içindeki Filistin devletini gösteren bir taslak harita hazırladığını ve bu haritanın, ufak tefek değişikliklerle bölgede bugünkü mevcut durumu yansıttığını" belirtti.
Dışişleri yetkilisi, Lieberman'ın, geçici sınırlarla Filistin devletinin belirlenerek, İsrail'in bu konuda diplomatik inisiyatifi eline alması gerektiğine inandığını da söyledi.
Haritanın aynı zamanda, İsrail'in, barış konusunda bir ilerleme sağlanmasıyla gerçekten ilgili olduğunu ve Filistinlilerin de gerçekten bir devlet isteyip istemediklerini göstermeyi amaçladığı kaydedildi.
Haberde bu girişimin ayrıca "bir miktar İsrail toprağının Filistin tarafına bırakılarak, 1967 sınırları üzerinden bir Filistin devletinin tanınması yolundaki uluslararası baskıları azaltmayı" hedefliyor.
İsrail Dışişleri yetkilisi, "Geçici sınırlarla bir Filistin devleti kurulduktan sonra, diplomatik müzakereleri yeniden başlatmak mümkün olacağı gibi, Filistin devletine bazı ilave toprak transferi konusunda da anlaşmaya varılabilecektir" dedi.
Lieberman'ın taslak haritasının, Filistin kentleri arasında kurulacak yeni yol ağlarını da içerdiği ifade edildi.
İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'ın, bu projesi hakkında Başbakan Binyamin Netanyahu'ya bilgi verdiğini, ancak henüz taslak haritayı göstermediğini belirten yetkili, zaman geçtikçe daha fazla kişinin, Filistinliler ile geçici bir anlaşma yapılması gerektiği yolundaki fikre yaklaşacağını söyledi.
Sözkonusu fikrin, İsrail'in "Yediler" olarak adlandırılan iç güvenlik kabinesinde şimdiden taraftar topladığı, örneğin Başbakan Yardımcısı Moşe Ya'alon'un, "geçici sınırlarla bir Filistin devleti kurulması, Filistin yönetiminin güçlendirilerek Filistinliler üzerindeki İsrail kontrolünün azaltılması konusunda Lieberman'ın düşüncelerini paylaştığı" kaydedildi.
İsrailli yetkili, Bakanlığın Filistinliler ile ekonomik ve güvenlik işbirliği alanında atılacak adımlarla ilgili listeyi içerecek raporu yakında tamamlayacağını açıkladı. Bu raporun ABD Dışişleri Bakanlığı ile Kongreye gönderileceği, ayrıca ABD'den İsrail karşıtı kampanyalarını durdurmaması halinde Filistin'e yapılan mali desteğin kesilmesi isteneceği belirtildi.
Bu arada Lieberman'ın, bakanlığına "Filistin yönetiminin BM Güvenlik Konseyi, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve diğer uluslararası forumlarda İsrail karşıtı kampanyasını durdurmasına yönelik baskı oluşturmak için planlar hazırlanması" talimatını verdiği kaydediliyor.
Öte yandan Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, haberle ilgili olarak yaptığı açıklamada, geçici sınırlar içindeki bir Filistin devletinin seçeneklerinden biri olmadığını bildirdi.
Erekat, "böyle geçici sınırlı bir Filistin devletini kesinlikle kabul etmeyeceklerini" söyledi.(TAKVİM)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...